Piaci körkép: Görögországban zöldít a Volkswagen

● Enyhén csökkennek az európai indexek
● A befektetők az ADP jelentésre várnak
● Állami tőkeemelés is jöhet a Lufthansánál

Alacsony volatilitást láthatunk mai kereskedés során, a főbb európai indexek valamivel a tegnapi záróáraik alatt forognak. A német szolgáltatói PMI adatokat (beszerzési menedzser index) ma reggel publikálták, de az előzetes adatokhoz képest nem történt változás, így a piacok sem mutattak komolyabb reakciót. A német szolgáltatóiparra vonatkozó index az áprilisi 49,9 pont után 52,8 pontra emelkedett, azaz a szektor növekedésbe váltott a múlt havi stagnálás után.

A német DAX (DE30) órás grafikonját tekintve az index új csúcsot rajzolt június 1-jén, de az eladók megakadályozták a további emelkedést a legutóbbi korrekció 127,2%-os Fibonacci visszatérési szintjénél. A harmonikus elemzés szerint egy Pillangó-alakzat tűnt fel a grafikonon, ami sokszor trendfordulót jelez előre.

Forrás: xStation5

A lefelé tartó mozgás mindenesetre megállt a kulcsfontosságú napon belüli támasznál, 15.545 ponton, ami az 1:1 szerkezet alsó határa. Amíg az árfolyam e szint felett tartózkodik, addig a bikák vannak előnyben és egy újabb felfelé tartó impulzus indulhat. Ha viszont az eladók meg tudják törni az említett piaci geometriát, akkor egy nagyobb negatív korrekció kezdődhet.

A Reuters információi szerint a Volkswagen (VOW1.DE) szerdán nyolc elektromos autót szállított le Astypalea szigetére, megkezdve a görög sziget közlekedésének zöldre váltását. A modellt a görög kormány az ország többi részére is ki kívánja terjeszteni. Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök, aki a zöld energiát Görögország járvány utáni helyreállításának középpontjába helyezte, a Volkswagen vezérigazgatójával, Herbert Diess-szel egyetemben részt vett az átadó ünnepségen.

Rendőrségi ID.4 Astypalea szigetén – Kép forrása: Volkswagen Newsroom

A most érkezett elektromos autókat a rendőrség, a parti őrség és helyi repülőtér fogja használni, hosszabb távon pedig mintegy 1500 belsőégésű jármű lecserélését tervezik, illetve a szigeten lévő autók számát is harmadával csökkentenék.

A Bloomberg szerint Németország azt fontolgatja, hogy részt venne a Lufthansa (LHA.DE) által tervezett 3 milliárd eurós tőkeemelésben. A pénzügyminiszter Olaf Scholz a Reutersnek szerdán elmondta, hogy a lépés segítené a légitársaságot az állami mentőcsomag visszafizetésében. A Reuters múlt hónapban arról számolt be, hogy a Lufthansa a Deutsche Bankkal és a Bank of America-val működik együtt az idén nyárra vagy őszre tervezett tőkeemelés lebonyolításában.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Lufthansa technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »