Piaci körkép: karbonsemleges cementgyárat épít a Heidelberg

● Történelmi csúcsaik közelébe értek az európai indexek
● A német kiskereskedelmi forgalom a várakozások alatt alakult
● A HeidelbergCement (HEI.DE) megépíti a világ első karbonsemleges cementgyárát

Enyhe pluszban forognak a főbb európai indexek, a frankfurti DAX történelmi csúcsa közelében ingadozik, miközben a befektetők az újranyitási lépéseket és az inflációs folyamatokat figyelik. Adatfronton a német kiskereskedelmi forgalom havi összehasonlításban 5,5%-kal csökkent áprilisban, szemben az előző havi 7,7%-os növekedéssel, és jócskán alulmúlva a 2%-os csökkenésről szóló elemzői várakozásokat is.  Három hónapja ez volt az első csökkenés, amit főleg az április második felében bevezetett járványügyi szigorítások és üzletbezárások okoztak.

Az eurózóna termelői inflációja 1%-ra emelkedett áprilisban, kissé meghaladva a 0,9%-os elemzői várakozást. A befektetők ezután a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatra fognak fókuszálni, amiből arra próbálnak majd következtetni, hogy vártnál gyorsabb kilábalás hogyan érinti majd az amerikai és európai monetáris politikát.

A DAX (DE30) tegnapi friss történelmi csúcsáról (15.687 pont) húzódott vissza és lefelé áttörte a lokális támaszt 15.603 pontnál. Ha az eladók az emelkedő trendvonal alá tudják nyomni az indexet, akkor egy nagyobb korrekció is következhet. A legközelebbi támasz 15.340 pontnál található, de amíg az index a trendvonal felett tartózkodik, addig a friss rekordok irányába tartó mozgás az alapeseti forgatókönyv.

Forrás: xStation5

A Daimler (DAI.DE) a koronavírussal kapcsolatos korlátozások következtében kialakult alkatrészhiány miatt három napra bezárta indiai busz- és teherautó üzemét – közölte a cég szóvivője kedden.

A HeidelbergCement (HEI.DE) azt tervezi, hogy Svédországban 2030-ig megépíti a világ első karbonsemleges cementgyárát, hogy csökkentse a szektor által kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a HeidelbergCement technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek