Gyenge lett az áprilisi német kiskereskedelmi adat

A vártnál jobban csökkent az előző havihoz képest és kevésbé nőtt éves bázison a kiskereskedelmi forgalom áprilisban Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.

Áprilisban ár, szezonális és naptári kiigazítással 5,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban az előző havihoz képest. A piac 2,0 százalékos csökkenésre számított a márciusi 7,7 százalékos havi növekedés után.

Áprilisban három hónap után első alkalommal következett be havi csökkenés a német kiskereskedelmi forgalomban. A vártnál nagyobb mértékű havi csökkenés részben a húsvéti forgalomnak köszönhetően megemelkedett márciusi bázisnak, részben pedig az április második felében ismételten életbe léptetett járványvédelmi szigorításoknak tulajdonítható. A 2020. áprilisihoz képest 4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom reálértéken. Márciusban 11,0 százalékos volt az éves növekedés, áprilisra pedig 10,1 százalékos növekedést várt a piac.

A koronavírus-járvány miatt tavaly életbe léptetett korlátozások hatásától mentes utolsó hónaphoz, a 2020. februárihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 0,8 százalékos elmaradásban volt idén áprilisban a németországi kiskereskedelmi forgalom.

Élelmiszerekkel, italokkal és dohánytermékekkel reálértéken 3,4 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított az idén áprilisban a német kiskereskedelem, mint 2020 áprilisában. Nominálisan pedig 1,6 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom. A szupermarketek forgalma reálértéken 3,8 százalékkal csökkent, az élelmiszer szaküzleteké pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszeripari cikkek forgalma áprilisban 10,6 százalékkal nőtt reálértéken az egy évvel korábbihoz képest a járványvédelmi korlátozások miatt alacsony bázishatás következtében. Ezen belül a textil, ruházati cikkek és cipők forgalma 33,1 százalékkal. A háztartási cikkek és berendezések forgalma 7,6 százalékkal nőtt éves bázison. Az internetes és csomagküldő kiskereskedelmi forgalom áprilisban 13,1 százalékkal nőtt reálértéken az egy évvel korábbihoz képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek