Piaci körkép: újra meglódult a DAX

● Új történelmi csúcson a DAX
● Kedvező makroadatok érkeztek Németországból
● A Daimler (DAI.DE) és a Nokia (NOKIA.FI) megegyeztek a szabadalmak használatáról

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, az emelkedést a biztató makroadatok és az olajipari nagyágyúk erősödése támogatta, a BP (BP.UK) és a Royal Dutch Shell (RDSA.UK) árfolyama több mint 0,5%-kal emelkedett, miután a Brent típusú olaj ára az erős keresleti kilátások nyomán áttörte a 70 dolláros szintet a mai OPEC+ találkozó előtt.

A DAX (DE30) az egyik legjobban teljesítő index ma, a német tőzsdemutató a kedvező makroadatoknak köszönhetően 1,4%-kal erősödött és ezzel új történelmi csúcsra ért 15,650 pont közelében.  Az IHS Markit német gyártási PMI (beszerzési menedzser index) adatot májusra vonatkozóan felfelé módosították az előzetes 64 pontról 64,4 pontra, de az adat így is alulmaradt a 66,2 pontos áprilisi értékhez képest. A mai adat mindenesetre erős növekedésre utal a termelői aktivitásban, még a beszállítói láncok akadozása közepette is.

A német munkanélküliség 15 ezerrel 2,739 millióra csökkent májusban – az elemzők itt 9 ezres csökkenést vártak, a múlt havi adatot pedig lefelé módosították 8 ezer fős emelkedésre. Az eurózóna éves inflációs mutatója eközben májusban 2%-ra ugrott az áprilisi 1,6%-ról, meghaladva az 1,9%-os elemzői konszenzust is.

Forrás: xStation5

A DAX (DE30) ma új történelmi csúcsot ütött, ha a vevők fenn tudják tartani a lendületet, akkor az erősödés a 15.793 pontos szintig is kitarthat, amit a 127,2%-os külső Fibonacci szint jelez. Ha viszont az eladók meg tudják akadályozni a további emelkedést, akkor a legközelebbi támasz 15.603 pontnál található. Forrás: xStation5

A Daimler (DAI.DE) beleegyezett abba, hogy fizetni fog a Nokia (NOKIA.FI) szabadalmainak használatáért, ezzel egy jogi csata zárult le a két cég között a kulcsfontosságú technológiai szabadalmak után járó díjak vonatkozásában. A német autógyártó eddig semmilyen jogdíjat nem fizetett a Nokia szabadalmainak használatáért.

A ProSiebenSat.1 Media (PSM.DE) vezérigazgatója, Rainer Beaujean a cég éves közgyűlésén elmondta, tisztában van azzal, hogy nemzetközi médiacégek érdeklődnek a német műsorszolgáltatóval történő egyesülés iránt, és nem zárkózik el semmilyen ésszerű ötlettől. Ugyanakkor azt is megemlítette: “A saját stratégiánk egyértelmű és nincs szükségünk külső segítségre”.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a ProSiebenSat.1 technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply