Covid körkép: a 12-15 évesek is igényelhetik az oltást Horvátországban

Két tüntetés is volt szombaton Brüsszelben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és a vakcináció ellen.

A Le Soir című napilap online kiadása arról számolt be, hogy szombat délután csaknem ezren tüntettek az Európai Bizottság főépülete előtt. A demonstráció a belga főváros mellett fekvő parkerdőben kezdődött, a résztvevők nem viseltek maszkot és az egészségügyi előírásokat is figyelmen kívül hagyták. A rendőrség szögesdróttal zárta le a bizottság épülete előtti Schuman teret. A tömeg négy óra elteltével feloszlott, rendzavarás nem történt.

Hét óra környékén egy másik csoport Brüsszel egyik legnagyobb parkjában, a Parc Cinquantenaire-ben gyülekezett, ahol kisebb összecsapások is voltak a hatóságokkal. A beszámoló szerint a tüntetésen nagy számban vettek részt holland állampolgárok is, többen közülük katonai egyenruhát viseltek.

A belga kormány két hete kezdte enyhíteni az elmúlt hét hónapban bevezetett járványügyi korlátozáskat, mivel a oltások üteme felgyorsult, továbbá a kórházi felvételek és az új fertőzöttek száma fokozatosan csökken. Az arcmaszk viselése továbbra is kötelező bel- és kültéren egyaránt. Az éttermek és bárok teraszai megnyíltak, de csak korlátozott számban fogadhatnak vendégeket.

Európa számos országában még érvényben van a kijárási tilalom

Franciaországban este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom, ez alól a munkavégzés, egészségügyi és családi szükséghelyzet adhat felmentést, illetve szabad a háziállatok sétáltatása is a lakóhely közelében. A tervek szerint június 9-től este 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, teljes eltörlését pedig június 30-tól tervezik.

Olaszországban, amennyiben jól alakulnak a számok, a kormány csak június 21-én tervezi megszüntetni az éjszakai kijárási tilalmat a járványügyi szempontból alacsony kockázatú területeken. Legutóbb május 18-án enyhítettek a szabályozáson, ennek értelmében csak a szükséges feladatot ellátók és a munkába menők tartózkodhatnak kint este 10 és reggel 6 óra között – írták.

Görögországban éjjel fél 1 és reggel 5 óra között van érvényben kijárási korlátozás, a szabályozáson legutóbb május 14-én lazítottak – áll a közleményben.

Németországban legkésőbb június 30-ig érvényben van az országos korona-vészfékrendszer, ami alapján a fertőzöttségi ráta 100-as értéke felett kijárási korlátozás van érvényben az adott körzetben, este 10 órától reggel 5-ig. Kivételt ez alól a munkavégzés, egészségügyi okok, az egyéni séta vagy sport jelenthet. A betegségen már átesett vagy beoltott, védett személyek felmentést kapnak a kijárási korlátozás alól. Jelenleg összesen hat ilyen körzet van az országban, Baden-Württembergben, Bajorországban és Thüringiában – írták a kormányzati portálon.

Horvátországban a 12-15 évesek is igényelhetik az oltást

Horvátországban szombattól a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, amire eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség – közölte Tatjana Nemeth Blazic, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) munkatársa az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában szombaton. A fiatalokat a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják be – mondta a szakember.

Horvátországban az elmúlt napon 338 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 355 955-öt. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében tízen haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 8002-re emelkedett. Kórházban jelenleg 819 beteget ápolnak, közülük 88-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 254 659-en kaptak védőoltást, közülük 467 771-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez az oltásra jogosult népesség 37, illetve 14 százaléka.

A szlovénok majdnem 40%-a megkapta az első oltást

A szomszédos Szlovéniában szombatra 355 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 253 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4690-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 233-an vannak kórházban, 75-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 657 235-en kaptak, közülük 395 592-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38, illetve 22,9 százaléka.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »