Befektetés inflációs nyomás idején – az XTB útmutatója

Miért fontos az infláció? Tovább fog nőni az inflációs ráta? Milyen inflációs mutatókat szükséges figyelni, és milyen eszközök jelenthetnek természetes fedezetet az infláció ellen? Ezekre és sok más, a magas inflációs nyomás idején történő, befektetéssel kapcsolatos kérdésre keresi a választ az XTB Csoport piaci specialistái által készített legújabb útmutató.

Az infláció az árak egy bizonyos időszak alatt bekövetkező változását jelenti, és kétségtelenül az egyik legfontosabb gazdasági tényező. Az inflációs ráta az egyik legfontosabb mutató mind a fogyasztók, mind a befektetők számára. Meghatározza a készpénz reálértékét és a befektetés értékét, amely idővel változik. A dinamikusan ingadozó inflációs ráta jelentős kihívást jelent a befektetők számára, és lényeges hatással bír a tőzsdeindexekre és az arany árfolyamára nézve.

Világjárvány és infláció

A COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó korlátozások mély recesszióba taszították a világgazdaságot; az olajárak átmenetileg a nullára csökkentek, a központi bankok nyíltan beszéltek a defláció ellensúlyozásának szükségességéről. A makrogazdasági helyzet azonban az elmúlt hónapokban megváltozott, ami annak köszönhető, hogy az országoknak egyre inkább sikerül megbirkózniuk a világjárvánnyal.

„A külső inflációs környezet 2020 végén mérsékelten alakult, az inflációs ráták a fejlett gazdaságok többségében elmaradtak a jegybanki céloktól. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az infláció januárban 1,4 százalékra emelkedett, míg az eurózóna inflációja a 2020. év végi negatív tartományból főként átmeneti hatások miatt 0,9 százalékra nőtt.

A régiós országok többségében az inflációs ráták továbbra is a jegybanki célok közelében alakultak. A globálisan meghatározó jegybankok megítélése szerint az inflációs kiugrások átmenetinek tekinthetők. A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt a jegybankok fenntartották a laza monetáris kondíciókat és folytatták gazdaságösztönző programjaikat. A magyar gazdaságot stabil fundamentumok és erős növekedés mellett érte el a koronavírus-járvány. A járvány második hullámával szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság, a járványhelyzet kezelése a stabilitás fennmaradása mellett valósult meg” – mondta Szitás Lóránt, az XTB Csoport magyarországi ügyfélmenedzsere.

„Hazánkban 2021 második negyedévében a bázishatások, az üzemanyagárak emelkedése, a jövedéki adó további emelése és a gazdaság újraindításával jelentkező keresleti-kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek, ugyanakkor az inflációs
várakozások horgonyzottsága mellett alappályánk szerint nem valószínűsíthetőek másodkörös hatások. A gazdasági helyreállással és a mérsékelt külső inflációs környezettel összhangban az infláció 2021 első negyedévétől ismét a 3 százalékos cél körül stabilizálódik” – tette hozzá.

A fellendülés ereje és a költségek emelkedése, amely a cégeket áremelésre ösztönzi, világszerte meglepte a központi bankokat. A világgazdaságot az összeomlástól megmentő intervencionizmus azt eredményezte, hogy a háztartások jövedelme olykor magasabb volt,
mintha a világjárvány egyáltalán nem is következett volna be. Ugyanakkor a szabad pénz politikája arra ösztönözte a befektetőket, hogy a készpénz helyett alternatívákat keressenek, ami jelentős hatással volt a nyersanyagárakra, s ez a vállalatok további költségeit növelte.

Hogyan viselkedjenek a befektetők egy ilyen helyzetben?

„Ebben a jelentésben az USA inflációjára összpontosítunk, mivel ez határozza meg a Fed politikáját, ami viszont kulcsfontosságú a globális piacok számára. Bemutatjuk, hogy mely inflációval kapcsolatos mutatókat érdemes figyelemmel kísérni, és melyek a legfontosabb
inflációs adatokról szóló publikációk. Választ adunk arra a kulcskérdésre is, amelyet mind a szakmai befektetők, mind a háztartások feltesznek maguknak – emelkedni fog-e az infláció? ” – egészítette ki Przemysław Kwiecień, az XTB vezető közgazdásza.

Az infláció emelkedésének öt oka

A befektetési portfólió összeállításakor minden befektetőnek számos olyan tényezőt érdemes figyelembe vennie, amelyek befolyásolhatják a befektetések általános hatékonyságát. Az infláció kétségtelenül ebbe a csoportba tartozik. Az XTB Csoport piaci specialistái az amerikai gazdasággal kapcsolatban öt olyan tényezőt különböztettek meg, amelyek az inflációs ráta további növekedésére utalhatnak:

  1. A pénzátutalások hatalmasak – a közvetlen kifizetések, a különleges munkanélküli segélyek és egyéb támogatások miatt az amerikai háztartásoknak több pénzük van, mint amennyit a világjárvány bekövetkezte nélkül össze tudtak volna gyűjteni
  2. Erős a felhalmozott kereslet – a fogyasztók a korlátozások miatt sok olyan dologra nem tudtak költeni, amire szerettek volna – az újranyitás után talán kompenzálni akarnak majd
  3. Az árupiaci termékek árai emelkednek – nem csak az olajé. Nézzük meg a rezet, a gyapotot, a gabonát – ez részben a 0%-os kamatlábak eredménye, mivel a befektetők ezeket befektetési lehetőségnek tekintik!
  4. COVID költségek – a gazdaság újraindul, de az egészségügyi előírások rendszere megmarad a hozzá kapcsolódó költségekkel együtt
  5. Kisebb a versengés – néhány vállalat bezárt, különösen a szolgáltatások területén. A kisebb mértékű versengés nagyobb árképzési erőt jelent

A megnövekedett inflációs nyomás idején történő befektetéssel kapcsolatos további részletek az ezen az oldalon elérhető jelentésben találhatók. A teljes jelentés ingyenes regisztráció mellett letölthető.

  • Kockázati figyelmeztetés
A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. Ennél a szolgáltatónál a lakossági befektetői számlák 78%-án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi  figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát.
Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 78%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »