Rekord mennyiségű marokkói bevándorló érkezett Ceutába

Több ezren jutották át illegálisan Marokkóból hétfőn az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölték a helyi hatóságok.

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél – az apályt kihasználva – a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón.

A csendőrség közlése, több, mint 60000 illegális bevándorlót, köztük mintegy hétszáz gyereket említett, ami rekordnak számít Ceutában. Idén másodjára történt tömeges határsértés ezen a területen, áprilisban 149-en jutottak át a Marokkóból.

https://www.instagram.com/p/CO_LIJshB2s/

A két ország között érvényes megállapodás értelmében az illegálisan érkező marokkói állampolgárokat visszaszállítják hazájukba, de a gyerekek esetében az eljárás bonyolultabb, mivel ideiglenesen a ceutai autonóm kormány gyámsága alá kerülnek, amíg helyzetüket mérlegelik.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány „a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Instagram

Friss hírek