Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

● Vegyes mozgás az európai piacokon
● A DAX (DE30) felépült a múlt heti esésből
● A Bayer elveszítette fellebbezését egy Roundup perben

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A brit, francia és holland blue chip indexek mínuszban állnak, a német piac stagnál, míg a lengyel, portugál és olasz részvények emelkedést mutatnak. A gazdasági naptár ma meglehetősen üres, de délután lesz néhány jegybankári beszéd a FED és a Bank of England tagjaitól, ami rövidtávon megemelheti a volatilitást.

A DAX (DE30) teljesen felépült a múlt heti zuhanásból, a német index ma reggel tesztelte a május 10-i csúcsokat 15.470 pont környékén, de nem tudott e szint fölé jutni. Az ezt követő visszahúzás 15.400 pont környékére tolta vissza az indexet, ami rövidtávú támaszként szolgál jelenleg.

Forrás: xStation5

Bár a befektetők az inflációs aggodalmak miatti zuhanást ledolgozták, úgy tűnik, az index jelenleg nem rendelkezik olyan kiváltó okkal, ami a további nagyobb mozgást igazolná. A kereskedőknek érdemes arra felkészülniük, hogy amíg nem történik ilyen esemény, addig oldalazó mozgás következhet. A rövidtávú ellenállás az említett 15.470 pontnál található, míg a rövidtávú támaszokat a 15.400 pontos és a 15.330 pontos szintek jelentik, utóbbi az elmúlt napok emelkedésének 78,6%-os visszatérési szintje.

Vállalati hírek

A Bayer (BAYN.DE) mínuszban forog ma, miután egy szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben. A bíróság ítélete szerint a társaságnak 5 millió dollárt kell fizetnie kompenzációs kártalanításra és tovább 20 milliót büntetési összegként. A per a Roundup gyomirtóval kapcsolatos tömeges perigények egyik tesztjének volt tekinthető az Egyesült Államokban.

A Vonovia (VNA.DE) részvényeseinek közel fele úgy döntött, hogy új részvények formájában kéri az éves osztalékot, ami azt jelenti, hogy a cég körülbelül 9,37 millió új részvényt fog kibocsátani, ezzel pedig mintegy 470 millió eurónyi készpénzt spórol meg, amit egyébként osztalékfizetésekre költöttek volna. A Vonovia részvényenkénti 1,69 eurós osztalékot fizet a tavalyi évre.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Vonovia technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek