Forinterősödést hozott az MNB alelnökének nyilatkozata

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni, mondta a Reuters hírügynökségnek adott hétfői nyilatkozatában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Megállapította, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt. Mint mondta, a tartós inflációs kockázatokra az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

„A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövidtávú inflációs kockázatok kezelésére” – jelentette ki Virág Barnabás.

A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést – szögezte le Virág Barnabás. Hozzátette hogy a júniusban megjelenő Inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.

A Reuters megjegyezte, hogy a jegybank alelnökének nyilatkozata hatására öthavi csúcsára erősödött a forint az euróval szemben, az árfolyam jelenleg a 352 Ft-os szint alatt jár.

A forint euróval szembeni árfolyamának változása 2020 márciusától, napi bontású grafikonon. Forrás: xStation5

 

 

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »