Rekordon a termelői infláció az Egyesült Államokban

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) csütörtökön közölt adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak áprilisban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők 5,9 százalékot vártak a márciusi 4,2 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a márciusi 3,1 százalék után 4,6 százalékra kúszott fel, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem. Havi összehasonlításban 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak áprilisban. Elemzők fele ekkora, 0,3 százalékos emelkedést vártak a márciusban mért 1,0 százalék után.

A termelői maginfláció havi szinten 0,7 százalékkal nőtt. Márciusban 0,6 százalékos, februárban pedig 0,2 százalékos volt a növekedés üteme.
Márciushoz képest a javak 0,6 százalékkal drágultak, ezen belül is a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal, az élelmiszerek ára nőtt. Az energiaárak viszont 2,4 százalékkal csökkentek a márciusi 5,9 százalékos növekedés után. A szolgáltatások árai 0,6 százalékkal emelkedtek, a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a szállítási és raktározási ágazatban.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

A fogyasztói infláció is megugrott

A munkaügyi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy a fogyasztói árak a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban az Egyesült Államokban, mivel az újrainduló gazdaságban a fellendülő kereslet a kínálat korlátaiba ütközött. Éves összevetésben 4,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték. Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak áprilisban.

Az élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly áprilishoz képest 3,0 százalékkal nőtt. Havi összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett a maginfláció áprilisban, ami 1982 áprilisa óta a legerősebb ütem.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozói, köztük Jerome Powell kitartóan ismételgeti, hogy az árak közelmúltban tapasztalt emelkedése a gazdaság újraindulásával összefüggő átmeneti jelenség, nem az infláció elszabadulásának jele. A részvénypiacok azonban erős eséssel reagáltak a számokra, mivel a befektetők attól tartanak, hogy az emelkedő árak a rendkívül laza monetáris politika feladására kényszeríthetik a központi bankot.

A monetáris politika két évig tartó felülvizsgálatának eredményeként a Federal Reserve vezetői tavaly ősszel úgy döntöttek, rugalmasabban viszonyulnak az inflációhoz annak érdekében, hogy a foglalkoztatottságra tudjanak koncentrálni. Ez azt jelenti, hogy a Fed hosszabb távon is eltűrheti a 2 százalékos célszámnál magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a koronavírus-járvány talpra álló gazdaság erős lendületét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »