A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött Izraelben

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan – jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió a szerda esti híradójában.

Az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain. A Tel-Avivtól délre található, tengerparti Bat Jamban randalírozók délután az interneten nyíltan szerveződtek, s megtalálható köztük a hírhedt jeruzsálemi La Familia nevű, rasszista csoport, a Beitár Jerusalaim (Beitar Jeruzsálem) focicsapat rajongótáborának kemény magja.

Az ország közepén található, szintén vegyes lakosságú Lodban a keddi zavargások miatt szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és a városba jelentős biztonsági egységeket vezényeltek, ennek ellenére a randalírozók felgyújtottak egy rendőrautót.

A televízió adásában elhangzott, hogy Amír Ohana belbiztonsági minisztert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasát és jobbkezét utoljára délután négykor látták Lodban, ahol a rendőrségnek azt mondta: számára világos, hogy „egy jó és egy rossz” csoport áll egymással szemben, a jók a zsidók, a rosszak az arabok.

A szerda este ülésező biztonsági kabinet jóváhagyta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott rakétaháború még erőteljesebb folytatását a következő napokban, esetleg tovább is.

A televízió szakértői szerint a kormány elvesztette az uralmat az utca fölött, anarchikus helyzet alakult ki, amelyben a hatóságok tehetetlenek, és több helyütt nincsenek jelen a rendfenntartók.

A rakétaháború hétfő este kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A Gázai övezetből több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre. Izrael válaszul megtorló csapásokat hajtott végre. A konfliktusban eddig 43 ember – köztük 13 gyermek és három nő – vesztette életét a palesztin oldalon, öt – köztük egy gyerek – pedig az izraeli oldalon.

Szerda este is intenzív rakétatüzet zúdított a Hamász Izraelre

Este ismét, már második napja rakétaesőt indítottak a Gázai övezetből Izrael felé. Tel-Avivban és környékén, az ország központi és déli részén megszólaltak a szirénák. A Hamász bejelentette, hogy 130 újabb rakétát indított útnak.

Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a  Gázai övezetben, amelyben különböző irodák voltak, köztük a Hamászé is. Az épületben tartózkodókat előzőleg figyelmeztették a készülő légicsapásra.

https://www.instagram.com/p/COyLmDPjTZC/

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, miután telefonon tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden elítélte a Hamász és más terrorista csoportok rakétatámadásait, a többi között Jeruzsálem és Tel-Aviv ellen.  Mint írták: az amerikai elnök rendületlen támogatásáról biztosította Izraelt és közölte, hogy a közel-keleti államnak törvényes joga, hogy megvédje önmagát és népét.

Az Európai Uniót aggasztja a kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus

Charles Michel az unió külszolgálatának szóvivője felhívta a figyelmet, hogy mindkét fél részéről elfogadhatatlan és nemzetközi jogot sértő, a civilek lakta területek támadása. Kiemelte, hogy az unió minden diplomáciai eszközével az izraeli-palesztin konfliktusnak az 1967-es határokon nyugvó, két állam elvén alapuló megoldását támogatja.

Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője is az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel mindkét fél részéről. Mint írta, az EU mélységesen aggódik a civil áldozatok számának növekedése miatt. Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a Hámász és más iszlamista szervezetek, izraeli civilek lakta területeket sújt rakétatámadásokkal. Felhívta az izraeli erők figyelmét, hogy a támadásokra adott válasznak maximálisan visszafogottnak és arányosnak kell lennie. Elismerte azonban, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie a lakosságát.

https://www.instagram.com/p/COxob8Noi4o/
  • Ez is érdekes lehet:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »