Új behajtási rendszer lesz Madrid belvárosában

A spanyol legfelsőbb bíróság kedden megszüntette a madridi belváros korlátozott gépjárműforgalmú övezetét, az előző városvezetés Madrid Central néven ismert nagyszabású környezetvédelmi projektjét.

A legfelsőbb bíróság határozatával megerősítette a madridi tartomány felsőbíróságának (TSJM) tavalyi döntését, amely eljárási hiányosságokra, formai hibákra hivatkozva érvénytelenítette az alacsony károsanyag-kibocsátású zóna kialakításáról szóló rendelkezést.

A spanyol főváros történelmi központjában található területen nem azonnal szűnnek meg az érvényben lévő közlekedési korlátozások hanem két hónapon belül, amint a legfelsőbb bíróság döntése jogerőre emelkedik.

Az alkotmánybíróság döntése a bírságokat is érinteni fogja, mostantól ugyanis nem szabhatók ki bírságok a korlátozott övezetben és az eddig kiszabott mintegy 800 ezer bírság sorsa is kérdéses – az is előfordulhat, hogy a városnak 36 millió eurónyi bírságot kell majd visszafizetnie.

A jelenlegi városvezetés a Madrid360 elnevezésű cselekvési tervvel készül kiváltani a megszűnő Madrid Centralt a nyáron, amelynek keretében például a főváros emblematikus terét, a Puerta del Solt és környékét teljesen autómentessé tennék. Más módon, mint eddig, de fenntartanák a gépjárművek környezetvédelmi besorolás szerinti behajtási és parkolási engedélyét a városközpontban.

https://www.instagram.com/p/COwFqXMrQjX/

A Madrid Central 2018. november 30-án lépett életbe a belváros 472 hektárnyi területén azzal a céllal, hogy csökkentse a járműforgalom okozta környezeti károkat. Korábban az Európai Bizottság több alkalommal is figyelmeztette Spanyolországot, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében tett intézkedései nem elegendőek, és az előírt határértéket meghaladó a nitrogén-dioxid-szennyezés a két legnagyobb városban, Madridban és Barcelonában.

Az Ecologistas en Accion környezetvédő szervezet szerint a forgalomkorlátozás nyomán 22 százalékkal csökkent a szennyezőanyag-kibocsátás 2019-ben a madridi belvárosban.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »