Az FBI szerint is a Darkside áll az USA vezetékhálózatának megbénítása mögött

Az FBI megerősítette, hogy a “DarkSide” néven ismert orosz hátterű kiberbűnözői csoport követte el a hétvégén a Colonial Pipeline elleni támadást, amelynek következtében leállt az USA keleti partjának üzemanyagellátását biztosító vezetékhálózat.

A Colonial Pipeline több mint 100 millió tonna benzint és egyéb üzemanyagot szállít a keleti partvidéken Houstontól New Yorkig, többek között ők látják el az atlantai repülőteret is üzemanyaggal. Az elemzők szerint egy hosszabb, több napig tartó leállás megugrást okozhat az üzemanyagok áraiban a keleti partvidéken.

A Colonial Pipelines közölte, hogy lépésenként fogják újraindítani a vezeték működését, az üzemelés helyreállítása a hét végére várható, bár még ekkor sem teljes körűen. A támadás rávilágít arra a problémára, hogy a kiberbűnözői csoportok, melyek “váltságdíj” ellenében ígérik a blokkolt számítógépes rendszerek feloldását, már nem csak magánvállalatokra veszélyesek, hanem egy ország infrastruktúráját is képesek megbénítani.

Forrás: CNN / XTB

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »