Az USA-ban a felnőtt lakosság 58%-a kapott már legalább egy oltást

Az Egyesült Államok egyre közelebb áll ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a koronavírus-járványt. és az egészségügyi tisztviselők már a következő kihívásra koncentrálnak, arra, hogy minél több amerikait beoltsanak – mondta vasárnap Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője.

Az egészségügyi szakember a CNN amerikai hírtelevízióban úgy fogalmazott: „Azt mondanám, hogy túl vagyunk a nehezén.”

Zients szerint, miután az amerikai felnőttek körülbelül 58 százaléka kapott legalább egy védőoltást, most az a feladat, hogy tovább növeljék a vakcinák iránti bizalmat, és elegendő számú amerikait beoltsanak ahhoz, hogy mérsékelni lehessen az új koronavírus és mutációi terjedését.

Az amerikai egészségügyi hatóságok igyekeznek teljesíteni Joe Biden elnök célkitűzését, miszerint július 4-ig, a függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százaléka kapja meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első dózisát.

„Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!” – mondta még kedden az elnök.

„Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét és egyben függetlenségünket e vírustól is!” – tette hozzá.

Közös családi ünneplést ígért július 4-ére Joe Biden

Szabadtéren már nem kell maszk a beoltottaknak az USA-ban

Anthony Fauci, az elnök járványügyi főtanácsadója szerint, ha teljesítik a Biden-adminisztráció által kitűzött célt, akkor nem valószínű egy újabb fertőzési hullám kialakulása. Az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója az NBC amerikai televízióban vasárnap úgy fogalmazott:

„Minél nagyobb a beoltottak aránya a lakosságon belül, annál kevésbé valószínű, hogy ősszel vagy télen jelentős megugrást fogunk tapasztalni.”

Fauci szerint a szabályok enyhítésének ellenére lesznek olyan amerikaiak, akik továbbra is viselni fogják a maszkot, amikor nyilvános helyre mennek.

„Azt hiszem, az emberek elfogadták azt a tényt, hogy a maszkok viselése véd a légzőszervi megbetegedések ellen. Elképzelhető, hogy egy-két év múlva bizonyos szezonális időszakokban, amikor olyan légúti vírusok terjednek, mint az influenza, az emberek a maszkok viselését választják.” – tette hozzá a szakember.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 33,4 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 26,4 milliót, a halottaké pedig az 595 ezret. Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 46 százaléka, 151,3 millió ember kapta meg az első dózist.

A teljes körű védettséggel – azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással – rendelkezők száma meghaladja a 112,5 milliót, ami a lakosság több mint 34 százalékát jelenti, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma csak nagyon lassan csökken, még mindig meghaladja a 6,4 milliót.

Az aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »