Piaci körkép: a vártnál is gyengébb lett a német GDP

Vegyesen mozognak a főbb indexek Európában pénteken, a német DAX teljesít a legjobban a régióban, míg a leginkább lemaradóban az orosz piac RTS index van. A többi tőzsdemutató a tegnapi záróára közelében forog.

A német GDP-jelentést ma délelőtt 10-kor tették közzé, és csalódást okozott. A jelentés megerősítette, hogy a német gazdaság teljesítménye visszaesett 2021 első három hónapjában, ráadásul a csökkenés mértéke 1,7%-os, azaz a vártnál nagyobb volt (várt: -1,5%). A 2020 IV. negyedévére vonatkozó GDP-adatot viszont felfelé módosították az előzetes 0,3%-ról 0,5%-ra. Az idei újabb visszaesést az okozta, hogy 2020 végén ismét szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, ami 2021 első negyedévére is áthúzódott.

Forrás: xStation5

A DAX (DE30) a tegnapi esésével újratesztelte az április 21-i mélypontokat és a március végén indult emelkedő szakasz 38,2%-os visszatérési szintjét (15.105 pontos terület). A német tőzsdemutató ma felfelé tart és tesztelte a 15.250 pontos árzónát, ami a legutóbbi rövidtávú konszolidációs sáv alsó határaként szolgált és az 50 órás mozgóátlag (zöld vonal) is ezen a szinten található. Ha nem sikerülne átjutni ezen a szinten, az egy újabb visszahúzást idézhet elő a 15.180 pontos támasz felé. (Ez időközben meg is történt.)

Vállalati hírek

Az MTU Aero (MTX.DE) 989 millió eurós első negyedéves árbevételről számolt be, ami éves alapon 22%-os csökkenést jelent (várt: 999,8 millió euró). A kiigazított EBIT szerinti eredmény 86 millió euró lett, 53%-kal kevesebb a tavalyinál és elmaradt a 94,9 milliós elemzői várakozástól is, a nettó eredmény pedig 55%-kal 58 millió euróra csökkent (várt: 67,6 millió).

Március végén a cég nettó adóssága 675 millió eurót tett ki, 14%-kal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor, míg a nettó készpénzállomány 8,2%-kal 836 millió euróra emelkedett. Az MTU Aero megerősítette 2021-re vonatkozó iránymutatását, továbbra is 4,2-4,6 milliárd közötti árbevételt és 9,5-10,5% közötti EBIT margint vár.

Elemzői lépések

● Az E.ON (EOAN.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “semleges”-re rontotta az UBS. A célár 10,50 euró.
● Az Aixtron (AIXA.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította az MM Warburg. A célár 19 euró.
● A Nemetschek (NEM.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította a Bankhaus Metzler. A célár 72 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Wacker Chemie technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »