Erősödik az orosz rubel az újabb kamatemelésre

Március után áprilisban is kamatot emelt Oroszország központi bankja, ráadásul a vártnál is nagyobb mértékben, miután az újabb szankciós hullám jelentősen gyengítette a rubelt, és az infláció tovább gyorsult.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 50 bázisponttal, 5,00 százalékra húzta fel az alapkamatot a gyenge rubel, a magas infláció és a geopolitikai kockázatok közepette, és jelezte, hogy további kamatemelés is jöhet. Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület csak 25 bázispontos kamatemelést hajt végre.

Márciusban is meglepetést okozott a jegybank a 25 bázispontos emeléssel, ugyanis az elemzők többsége arra számított, hogy a kormányzótanács csak áprilisban vagy a nyáron a kezdi el a monetáris politika normalizálását.

A fogyasztói árak emelkedésének üteme, valamint a lakosság és a vállalatok inflációs várakozásai továbbra is magasak. A kereslet egyre stabilabban áll helyre, és egy sor szektorban már meghaladja a termelés bővülésének lehetőségeit. Ilyen körülmények között a kockázatok mérlege a proinflációs irányba billen el” – hangoztatta az igazgatótanács az ülés után kiadott közleményében.

A jegybank rámutatott, hogy a kereslet gyors helyreállása és az inflációs nyomások fokozódása miatt volt szükséges a vártnál korábban elkezdeni a semleges monetáris politikához való visszatérést. A következő üléseken is megvizsgálják, hogy célszerű-e kamatemelést végrehajtani. A döntés az infláció tényleges és várható dinamikájától, a gazdasági helyzet alakulásától, a belső és külső feltételekből adódó kockázatoktól, illetve az azokra adott pénzpiaci reakcióktól függ majd – közölte az igazgatótanács.

5% fölé gyorsult az infláció

Márciusban éves összevetésben már 5,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Oroszországban, ami több mint négy éve a legmagasabb érték. A jegybank tovább rontotta inflációs előrejelzését: immár arra számít, hogy 4,7-5,2 százalék között alakul 2021-ben az éves infláció, és csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra. Az orosz jegybank februárban is rontotta, 3,5-4 százalékról 3,7-4,2 százalékra emelte idei inflációs várakozását.

A kamatdöntés kihirdetése után a rubel erősödött a dollárral és az euróval szemben is, megtörve az előző napok gyengülő trendjét. A dollárhoz képest 0,6 százalékkal erősödött a rubel, amikor egy dollárért 74,99 rubelt adtak, de 74,76 rubeles szinten, több mint egyhavi csúcson is járt az árfolyam. Az euróval szemben 0,3 százalékot erősödött az orosz fizetőeszköz, több mint kétheti csúcson állt 90,37-es szinten.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »