Piaci körkép: ereszkedik a csúcsokról a DAX

● Mínuszban az európai piacok
● A DAX (DE30) a 100 órás mozgóátlag alá esett
● A BMW közzétette előzetes eredményszámait

A legtöbb európai blue chip index enyhe nyereséggel kezdte a mai napot, de a pozitív hangulat nem tartott sokáig, mostanra minden főbb európai tőzsdemutató mínuszba került. A spanyol IBEX (SPA35) esik a legnagyobb mértékben, jelenleg 1,7%-os mínuszban forog, míg az orosz RTS (RUS50) a stagnálásával már felülteljesítőnek számít.

A DAX (DE30) tegnap visszahúzódott a történelmi csúcsokról, az esést a legutóbbi emelkedő hullám 50%-os visszatérési szintje állította meg a 15.350 pont körüli területen, és az éjjel kissé felfelé tudott korrigálni az index. A ma reggeli nyitásnál azonban visszatért az eladói nyomás és a DAX a tegnapi záróértéke alá esett.

Forrás: xStation5

A csökkenés folytatódott a 100 órás mozgóátlag (piros vonal) áttörésével, ami újabb lökést adott az eladóknak és az esés begyorsulását eredményezte. Az index áttörte a korábbi kereskedési sávjának felső határát 15.300 pontnál és most a 78,6%-os visszatérési szintet teszteli a sáv közepénél. Ennek áttörése újabb eladási hullámot okozhat a sáv alsó határa felé, ami 15.180 pont körül található. Ha az index felfelé indulna el, akkor az említett 15.300 pontos terület lehet a figyelendő kulcsszint.

Vállalati hírek

A BMW (BMW.DE) tegnap piaczárás után tette közzé előzetes eredményszámait 2021 első negyedévére vonatkozóan. A német autógyártó közölte, hogy az autóipari szegmensben az EBIT margin elérte a 9.8%-ot, az EBIT szerinti eredmény pedig a 2020 első negyedévi 229 millió euróról az idei első negyedévben 2,236 milliárd euróra nőtt. Az eredményszámok meghaladták a várakozásokat.

A Handelsblatt riportja szerint német közműszolgáltató cégek azzal a kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy blokkolja a szénbányák bezárásának támogatására megítélt állami kompenzációs csomagot, amely többek között az RWE (RWE.DE)-t is érinti. Az EB-t megkereső vállalatok szerint a 2,6 milliárd eurós állami támogatás, amit az RWE kapna, torzítaná a piaci versenyt.

Elemzői lépések

● A BASF (BAS.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “növelés”-re rontotta a Baader Helvea. A célár 81 euró.
● A Schaeffler (SHA.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “tartás”-ra rontotta a Stifel. A célár 9 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a K+S technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »