Oltási körkép: 97,6% hatékonyságú a Szputnyik

Több mint 15 millióan kapták már meg a koronavírus elleni első vakcinadózist Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint, miközben a Szputnyik V-vel oltó San Marino Köztársaságban az utóbbi 24 óra alatt egyetlen új beteget sem regisztráltak.

Olaszországban a 60 milliós lakosság nagyjából egynegyedét oltották már be. A második dózist 4,5 millióan kapták meg. December vége óta Olaszországba 17,3 millió adag érkezett a különböző oltóanyagokból, amelyeket majdnem teljes egészében felhasználtak. A több mint 14 millió hatvanöt év felettiből mostanáig 10,7 millióan kaptak már oltást. A nyolcvan év felettiek oltását egyedül Marche tartomány fejezte be.

Az aktív betegek száma karácsony óta most először csökkent félmillió alá, egy nap alatt 316 beteg halt meg, így a halottak száma 117 ezer fölé emelkedett.

A járványkorlátozások április 26-tól bejelentett részleges feloldására várva az utóbbi négy nap alatt 33 százalékkal emelkedett a nyári idegenforgalmi foglalások száma. A kormány tervei szerint első lépésben a szabadtéri terasszal bíró bárok és éttermek nyithatnak meg egész napra: a vendéglátósok szerint így hátrány éri a terasz nélküli helyeket. A firenzei étteremtulajdonosok hétfőn a városhoz közeli A1-es autósztrádán tüntettek, ami az észak és dél közötti forgalom többórás megbénításához vezetett.

A Cerved adatfeldolgozó kutatóközpont szerint a több mint egy éve tartó járvány miatti gazdasági válság 17 százalékra emelheti a munkanélküliséget, amely jelenleg 10 százalék körüli.

San Marino

A San Marino Köztársaság által közölt adatok szerint ősz óta először egyetlen új beteget sem szűrtek ki az elvégzett huszonkét teszten az utóbbi egy nap alatt. Egy beteg halt meg, egy 92 éves nő. Az aktív betegek száma 192, huszonketten vannak kórházban, négyen lélegeztetőgépen.

A 34 ezer lakosú államban közel 22 ezren kaptak már védőoltást, közöttük több mint nyolcezren második adagban is részesültek. A köztársaság lakosainak jelentős többsége Szputnyik V orosz vakcinát kapott, miután a többi oltóanyag késve érkezett.

San Marinóban már megnyitottak a bárok és az éttermek, de a városállam utcáin még alig látni turistát.

Izrael

Izrael újabb több millió adag vakcina vásárlásáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval hétfőn – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A megállapodás szerint 2022 végéig érkeznek Izraelbe az újabb, több millió dózist tartalmazó vakcinaszállítmányok, melyekért Izrael egymilliárd-másfél milliárd sékelt (100-150 milliárd forintot) fizet. Sem a koronavírus elleni oltóanyagok pontos számát, sem az értük fizetett összeget nem hozta nyilvánosságra közösen kiadott közleményében a miniszterelnöki hivatal és az egészségügyi minisztérium.

Netanjahu bejelentette, hogy a jövőben újabb vakcinavásárlást tervez a Moderna gyógyszergyártótól is. Néhány száz veszélyeztetett gyermek kivételével mindeddig csak a 16 évnél idősebbeket oltották Izraelben, de ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA)  engedélyezi a Pfizer vakcináját a 12 év fölöttiek számára, akkor a tervek szerint beoltják majd a 12-16 éves korosztályt is.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig a lakosság 57,56 százalékát egyszer, és 53,56 százalékát kétszer is beoltották az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. A magas fokú átoltottság nyomán nagymértékben visszaszorult a koronavírus- járvány, vasárnap 37 451 teszt elvégzésével 142 fertőzöttet azonosítottak, ami 0,4 százalékot jelent. Jelenleg az egészségügyi minisztérium 2189 vírushordozót tart nyilván, 308-an vannak kórházban, közülük 187 súlyos beteget ápolnak.

  • Cikkeink a témában:

Oroszország

Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, az ország a 87. helyen áll a világon a megbetegedések lakosságarányos napi átlagát tekintve – közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője az akadémia orvosi tagozatának hétfői moszkvai tanácskozásán. Elmondta, hogy a SARS-CoV-2 vírus brit variánsát eddig 192, a dél-afrikait pedig 21 esetben mutatták ki Oroszországban. Popova szerint a vírusnak két, külföldön nem ismert mutánsa van kialakulóban az országban, a szibériai és az északnyugati.

A Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Inzézet és az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy az első orosz vakcina hatékonysági foka 97,6 százalékos. Ez az eredmény 3,8 millió – mindkét komponenssel beoltott – orosz páciens adatainak a december 5. és március 31. közötti időszakban elvégzett elemzésén alapul. Az első oltás utáni 35. napon a fertőzöttségi ráta mindössze 0,027 százalék volt, szemben a be nem oltott lakosság körében előforduló 1,1 százalékos aránnyal.

A vizsgálat eredményének tudományos folyóiratban való szakmailag lektorált (peer-reviewed) közlését májusra ígérték. A The Lancet folyóiratban február elején megjelent publikáció szerint a Szputnyik V hatékonysága 91,6 százalék volt.

A Szputnyik V-t eddig 60 országban jegyezték be, melyek összlakossága 3 milliárd.

Nagy-Britannia

Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában – közölte hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A legfrissebb adatok szerint tavaly szeptember óta először tíznél kevesebben haltak meg 24 óra alatt a Covid-19 betegségben.

Hancock a Twitteren közzétett bejelentésében hangsúlyozta: a tízmilliónál több második dózis beadása is jelzi, hogy milyen nagy előrehaladást sikerült elérni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő délután közzétett részletes adatai szerint az első oltási adagból eddig 32 932 448-an részesültek, 10 152 039-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 084 487 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A szaktárca közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában négyen haltak meg Covid-19-ben.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »