Piaci körkép: folytatódik a rali, 15.400 pont felett a DAX

● Erősödnek az európai indexek
● A DAX (DE30) új történelmi csúcsot ért el
● Közzétette előzetes eredményszámait a Daimler és a HelloFresh

Pluszban forognak az európai tőzsdék a hét utolsó kereskedési napján, a német DAX (DE30) és az orosz RTS (RUS50) a legjobban teljesítő indexek, mindkettő 1% körüli nyereséget mutat, a negatív tartományban pedig kizárólag a lengyel WIG20 (W20) tartózkodik.

A DAX (DE30) áttörte a legutóbbi kereskedési sávja tetejét 15.300 pontnál, amit egy nagyon erős vételi hullám követett és a 15.400-as szint áttörésével a német index új történelmi csúcsot ért el. A DAX emelkedését a 15.440-154.450 pontos ellenállási zóna állította meg, amit a 2020 márciusi zuhanás 127,2%-os külső visszatérési szintje, valamint a 2021 április 6-án indult korrekció 161,8%-os külső visszatérési szintje jelöl ki. Rövidtávon ez a kulcsfontosságú figyelendő ellenállás.

Forrás: xStation5

Vállalati hírek

63%-kal nőttek az európai autóeladások márciusban, amivel az első negyedéves összesített adat már éves alapon is 0,9%-os emelkedést mutat. A rendkívül magas növekedési ráta az alacsony tavalyi bázisnak tudható be, de az abszolút számokban elért 1,39 milliós darabszám is a legmagasabb adat 2019 júniusa óta.

A Daimler (DAI.DE) ma közzétette előzetes eredményszámait az első negyedévre, a német autógyártó közölte, hogy az EBIT szerinti eredmény a tavalyi 4,96 milliárd euróról 5,75 milliárd euróra nőtt az idei év első három hónapjában és a Mercedes-Benz márka eladásainak erős lendületvételét globálisan is tapasztalták, de a leginkább a kínai értékesítés növekedett és mindez jó hatással volt a termékmix és az árazás vonatkozásaiban. Az autógyártó április 23-án teszi közzé teljes jelentését.

A HelloFresh (HFG.DE) is ma publikálta előzetes számait, az ételcsomagokat forgalmazó német cég közölte, hogy a kiigazított EBITDA-eredmény a negyedévben 155-165 millió euró közötti értéket ért el, meghaladva a 138 millió eurós elemzői várakozást, míg az árbevétel az 1,44-1,45 milliárd euró közötti sávban alakult (várakozás: 1,21 mrd). A kedvező eredmények nyomán a menedzsment javította egész éves előrejelzését, a HelloFresh immár az értékesítések 35-45%-os növekedésére számít idén, szemben a korábbi előrejelzésben szereplő 20-25 közötti értékkel.

Elemzői lépések

● A Deutsche Wohnen (DWNI.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította a Societe Generale. A célár 52,80 euró.
● Az MTU Aero Engines (MTX.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “felülteljesítő”-re javította az Oddo BHF. A célár 235 euró.
● A BMW (BMW.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “alulsúlyozás”-ra rontotta a Morgan Stanley. A célár 80 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a HelloFresh technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek