Közel 30 éves rekordon a kínai növekedés

A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből – derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból.

A kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme ugyan elmaradt valamelyest az elemzők által jósolt 19 százalékostól, ám jelentős gyorsulást mutatott a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált 6,5 százalékos bővüléshez képest. Az első negyedéves adat a legkiemelkedőbb növekedést tükrözte azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat.

A lendületes növekedés hátterében azonban részben a tavalyi, alacsony bázisadat áll: a járvány hatására 2020 első három hónapjában 6,8 százalékos visszaesést regisztráltak, a kínai GDP ezzel először csökkent 1992 óta. Negyedéves összevetésben a GDP-növekedés 0,6 százalékosra mérséklődött január-márciusban, az elemzők 1,5 százalékos bővülésre számítottak az október-decemberi, felülvizsgálat után 3,2 százalékban megállapított növekedést követően.

A statisztikai hivatal közleménye szerint az első negyedévben folytatódó gazdasági helyreállást elsősorban az erősödő külföldi és belföldi kereslet hajtotta. A kínai vámhivatal által kedden közölt adatok szerint az első negyedévet tekintve a kínai export 49 százalékkal, az import pedig 28 százalékkal nőtt. Bár az ország a téli és a tavaszi időszakban is szembenézett a járvány ismételt belföldi felbukkanásának kihívásaival, a gyors és hathatós intézkedéseknek köszönhetően az újabb gócok nyomán nem alakult ki a gazdasági helyreállást hátráltató helyzet – áll a közleményben.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal április elején 8,4 százalékra javította fel előrejelzését a kínai gazdaság idei növekedését illetően és az OECD is a kínai becslésnél magasabb, 7,8%-os várakozással számol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »