Újabb pert bukott el a Ryanair

Az írországi székhelyű Ryanair légitársaság ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben szerdán Luxemburgban, amit azért indított, mert szerinte az Air France és a svéd SAS jogtalanul kaptak állami támogatást – közölte az Európai Unió Bírósága.

A Ryanair azt kifogásolta, hogy Franciaország és Svédország, az Európai Bizottság jóváhagyásával, mentőcsomagokkal biztosított versenyelőnyt légitársaságainak. Az Air France lehetőséget kapott arra, hogy később fizessen adót, a Scandinavian Airlinst pedig hitelgarancia-rendszerrel segítették. A Ryanair véleménye szerint ezáltal többmillió eurós előnyhöz jutottak ezek a cégek, emiatt a bizottsági határozat megsemmisítése iránt indított keresetet az uniós bíróságon.

Az Európai Bizottság szigorú versenypolitikája nagy hangsúlyt fektet az állami támogatások vizsgálatára, azonban tavaly márciusban jóváhagyta a kormányzati segélyt azon vállatok számára, amelyeknek a járvány okozta válság miatt támogatásra volt szükségük.

A luxemburgi bírói testület szerdán kimondta: a francia Air France-ot és a svéd SAS-t támogató intézkedések jogszerűek voltak, összhangban álltak az uniós joggal, hiszen azért születtek, hogy a járvány okozta gazdasági károkat enyhítsék. A bíróság mindkét esetben megfelelőnek és az uniós joggal harmonizálónak találta az intézkedéseket.

A fapados légitársaság eddig 16 jogvitát indított az Európai Bizottság ellen, az olyan mentőcsomagok és kormányzati segélyek miatt, amelyek rivális cégeket, köztük a holland KLM-et és a német Lufthansát segítették.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »