Piaci körkép: bedőlt egy amerikai befektetési alap

● Vegyes mozgások az európai tőzsdéken
● A DAX (DE30) visszahúzódott új történelmi csúcsáról
● A BASF 25%-kal tervezi csökkenteni emisszióját 2030-ig

Vegyesen kezdték a hetet az európai tőzsdék, egy amerikai hedge fund likvidációjának híre aggodalmakat keltett a piacon és hozzájárult az enyhe kockázatkerülő hangulat kialakulásához. A spanyol és osztrák részvények vannak leginkább lemaradóban, míg a lengyel és orosz piacok állnak a legjobban. A német, francia és holland indexek 0,2% körüli emelkedést mutatnak.

A DAX (DE30) új történelmi csúcsot ért el pénteken a zárás utáni kereskedésben, de az új hetet az index alacsonyabban kezdte és visszacsúszott a 14.800 pontos szint alá. Szélesebb perspektívából tekintve a DAX-ot látható, hogy ezt a zónát a 2020 szeptembere és novembere között látott esésből számolt 161,8%-os külső visszatérési szint jelöli. Ha nem sikerülne egyértelműen áttörni, az visszaeséshez vezethet. Ilyen forgatókönyv esetén a legközelebbi kulcstámasz 14.130 ponton található.

Forrás: xStation5

Másrészről, ha a kedvező hangulat kitart és a DAX (DE30) 14.800 pont fülé törne, a bikáknak a 15.400 pontnál lévő ellenállásra érdemes figyelniük, amit a 2020 elején látott, járvány miatti zuhanás 127,2%-os külső visszatérési szintje jelöl. A befektetőknek észben kell tartaniuk, hogy közeleg a húsvéti időszak, emiatt a likviditás a szokásosnál alacsonyabb lehet ezen a héten.

Vállalati hírek

Az Archegos Capital likvidációjának híre nyomás alá helyezte a banki részvényeket és azokat az intézményeket, amelyek kitettséggel rendelkeztek az alapban. A hírek szerint a Credit Suisse és a Nomura rendelkeztek a legnagyobb kitettséggel, valamint a Deutsche Bankot (DBK.DE) is említették az érintett cégek között, de a Bloomberg forrásai szerint a német hitelezőnek viszonylag kicsi, az Archegoshoz köthető kockázati pozíciója van. Ennek ellenére a Deutsche Bank részvényei mínuszban forognak ma.

A BASF (BAS.DE) közölte, hogy 2030-ig 25%-kal tervezi csökkenteni a cég üvegházhatású gázkibocsátását és ennek elérésére akár 4 milliárd eurót is hajlandó fordítani. A Basf 2050-re tervezi elérni a teljes karbonsemlegességet. A társaság 2025-ig legfeljebb 1 milliárd eurót szán olyan befektetésekre, amellyel a fosszilis energiahordozókból nyert áramot megújuló erőforrásokkal váltanák ki, és további 2-3 milliárd eurót szán erre a célra a 2030-ig terjedő időszakban.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a BASF technikai elemzésével regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »