Gyorsul a járvány Romániában

Romániában a keddi adatok is a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelzik, a fővárosban meghaladta a lakosság 6,2 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződtek aránya, de a hatóságok továbbra is próbálják elkerülni Bukarest vesztegzár alá helyezését.

A hatezrelékes fertőzési ráta felett dönthetnek a helyi hatóságok egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről, amennyiben a fertőződések üteme növekszik, magas az idősek aránya, és az egészségügyi rendszer nem győzi a terhelést.

Bár a kétmilliós román fővárosban és az azt övező Ilfov megye nagy részén minden korábban meghatározott érv a karantén mellett szól, Florin Citu miniszterelnök kedden is úgy nyilatkozott: a teljes karantén Bukarestben nem megoldás. A kormányfő több ízben is jelezte, a gazdaságot nem szabad leállítani, mert a zárlat megfosztaná az államot a járvány elleni küzdelemhez szükséges erőforrásoktól.

Bukarestben most már az ország valamennyi megyéjénél gyorsabb ütemben terjed a járvány, a kéthetes fertőzési ráta napokon belül meghaladhatja a tavaly december 11-én feljegyezett 7 ezrelék feletti csúcsot.

A hatóságok olyan karantén nélküli szigorításokat terveznek, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartásának és forgalmának korlátozása, az éjszakai kijárási tilalom időtartamának növelése, de egyelőre egyikről sem született döntés. Kedden csak arról intézkedett Sorin Cimpeanu oktatási miniszter, hogy ne zárják be az iskolákat a fővárosban, miközben „minden más nyitva marad”. Úgy módosította az erről szóló miniszteri rendeletet, hogy nem 6 ezrelékes fertőzési ráta felett, hanem a település karanténba kerülése esetén kell bezárni az iskolákat.

Cimpeanu ugyanakkor a járvány terjedésének megfékezését célzó javaslattal is előállt: bejelentette, hogy a tavaszi szünet meghosszabbítását kezdeményezi oly módon, hogy a vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április első hétvégéjétől május első hétvégéjéig tartson. A tanév szerkezetének megváltoztatása a záróvizsgák és líceumi felvételik időpontjának átütemezését is megköveteli.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi adatai szerint az utóbbi napon 6149-cel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, amely a napokban lépte túl a 900 ezret. Kedden az utóbbi két hét átlagánál csaknem kétszer több, 174 haláleset jelentettek, és újabb rekordot döntve 1367-re emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos esetek száma.

Áprilistól az oltóanyag ismeretében lehet majd regisztrálni a vakcinára

Április elsejétől kezdődően az egyes oltóközpontok által használt oltóanyagot és a becsült várakozási időt is feltüntetik a koronavírus elleni oltáskampány internetes előjegyzési oldalán – jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a várakozási listákra feliratkozott jelentkezők adott esetben többhetes sorbaállás után lépjenek vissza, miután a konkrét időpontok lefoglalása során azzal szembesülnek, hogy az illető oltóközpontban nem az általuk preferált oltóanyagot használják – magyarázta Gheorghita. Hozzátette: kezd egyébként helyreállni a bizalom, és napról napra többen iratkoznak fel az AstraZeneca-oltásra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti megnyugtató állásfoglalása után. A regisztráció alkalmával feltüntetett hozzávetőleges várakozási idő növekedhet, amennyiben az illető oltóközpontban elsőbbséget élvező jelentkezők – idősek, krónikus betegek – iratkoznak fel a várólistára.

Az oltáskampány koordinátora szerint Romániában április végén kezdődhet meg az oltás az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinával a családorvosi rendelőkben: ezekre nem az országos előjegyzési portálon, hanem az adott rendelőben lehet majd időpontot foglalni. Ugyancsak áprilisban megnövelik a mobilegységek számát, amelyek a nagyon fertőzött, illetve családorvos nélküli településeken segítik a lakosság immunizálását.

Romániában jelenleg 779 oltóközpont működik: 515-ben a Pfizer, 76-ban a Moderna, 188-ban pedig az AstraZeneca oltóanyagát használják. Az előjegyzési portálon 1 millió 237 ezer felhasználónak van foglalt időpontja, és további 775 ezren iratkoztak fel várólistára.

Gheorghita azt ígérte: áprilisban napi 80 ezerre – az eddigi mintegy másfélszeresére – növelik az immunizáció ütemét.

A húszmillió lakosú Romániában eddig csaknem 1 millió 770 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük majdnem 800 ezer mindkét dózist megkapta.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek