Piaci körkép: újra felpattant a DAX

● Mínuszban forognak az európai tőzsdék
● A DAX (DE30) ismét felpattant a 14.600 pontos támaszról
● A Moody’s megerősítette a Continental Baa2-es adósbesorolását

Alacsonyabban mozognak kedden az európai részvénypiacok. A koronavírus új variánsai gyorsan terjednek és ez kockázatkerülő hangulat kialakulásához vezetett, főleg Európában. Egyre többet hallani arról, hogy az öreg kontinens lakossága egy újabb tavaszt és nyarat tölthet el szórakozási és utazási lehetőségek nélkül.

Angela Merkel német kancellár és a tartományi vezetők úgy döntöttek, hogy szigorú lezárást vezetnek be a húsvéti időszakra, az üzleteknek április első 5 napjában zárva kell tartaniuk (még az élelmiszerboltok is csak április 3-án nyithatnak ki egy napra), társas összejöveteleket csak egy háztartáson belül, legfeljebb 5 személlyel lehet tartani, a közterületi gyülekezés pedig teljesen tilos lesz. Az általános lezárásokat április 18-ig hosszabbították meg.

Forrás: xStation5

A DAX (DE30) tegnap megpróbálta áttörni a 14.670 pontos ellenállási zónát, de sikertelenül. Az index ezután visszahúzódott és a felfelé tartó trendvonal alá tört le. Az esést a 14.600 pontnál húzódó támaszzóna állította meg, ami egyben a legutóbbi kereskedési sáv alsó határa is. Jelenleg az említett zóna felső határához (14.670 pont) történő közeledés a legvalószínűbb forgatókönyv.

Vállalati hírek

A Volkswagen elsőbbségi részvényei (VOW3.DE) 4%-os mínuszban forognak ma, míg a törzsrészvények (VOW1.DE) 6%-os esést mutatnak. A törzsrészvények elmúlt időszakban mutatott felülteljesítése – melyeknek a likviditása egyébként nagyon alacsony –  sok short pozícióra játszó kereskedőt vonzott.

A szabad részvényállomány arányában a shortok részesedése több mint 3%-kal 13% környékére nőtt, ez azt mutatja, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy az egyik részvénytípus (törzsrészvény) felülteljesítése a másikkal szemben (elsőbbségi részvény) fenntartható-e. Másrészről viszont a short-állomány növekedése az ezek kijátszására induló short squeeze próbálkozásokat is generálhat.

A Moody’s megerősítette a Continental (CON.DE) adósbesorolását a Baa2-es szinten, a kilátás azonban változatlanul negatív. Az adósminősítő cég közölte, hogy az autópiaci szektorban erre és a következő évre várt felépülés támogatni fogja a társaság árbevételének és profitjának a visszapattanását.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Porsche technikai elemzésével regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »