Folytatódik a vakcinák uniós exportkontrollja

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a koronavírus elleni oltóanyagok ideiglenes exportkontrolljának rendszerét. Ez megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról.

A brüsszeli testület sajtóközleménye szerint a bizottság azért döntött így, mert oltóanyag-szállítmányok továbbra is késedelmesen érkeznek az Európai Unióba. Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke szerint, a január végén életbe lépett exportkontoll-mechanizmus – amely az oltóanyag kivitelt engedélyekhez köti – jól bevált eszköz, mert segíti a vakcinák szállításának átláthatóságát.

Sztella Kirikiádisz, az egészségügyért felelős uniós biztos elmondta: az EU elvárja, hogy az oltóanyaggyártó vállalatok teljesítsék az unióval kötött szerződésekben foglaltakat és szállítmányozási kötelezettségeiket az uniós polgárokkal szemben. Hozzátette, hogy az EU ettől függetlenül – a globális szolidaritás jegyében – jelentős mennyiségű vakcinát küld a rászoruló országok számára.

„Továbbra is együtt fogunk működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban növeljük Európában az oltóanyaggyártó kapacitást” – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A döntés értelmében a bizottság iránymutatása mellett június végéig a tagállamok dönthetnek a vakcinák unión kívülre szállításának engedélyezéséről. Ezek az intézkedések azokra az oltóanyaggyártó vállalatokra vonatkoznak, amelyekkel az EU előzetes adásvételi szerződéseket kötött, és nem érintik a humanitárius célú exportot. Az EU eddig 34 millió adag vakcina exportját engedélyezte.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »