Piaci körkép: új történelmi csúcson a DAX

Picivel a tegnapi záróértékeik felett állnak ma az európai tőzsdeindexek, az energiacégek, közműszolgáltatók és az utazási szektor részvényei  teljesítenek a legjobban, míg a bányászati cégek, a bankok és az autóipari papírok alulteljesítenek.

Ma reggel 8-kor tették közzé a januári német külkereskedelmi adatokat. Az import havi összehasonlításban 4,7%-kal csökkent, nagyobb mértékben mint a -0,5%-os elemzői várakozás, ugyanakkor az export adatok komoly pozitív meglepetést okoztak: a piaci konszenzus  1,2%-os csökkenésről szólt, a tényadat viszont 1,4%-os növekedést mutatott a tavalyi év januárjához képest.

A DAX (DE30) tegnap délután nagyot emelkedett és új történelmi csúcsot ért el 14.400 pont felett. A felfelé tartó mozgás ma is folytatódik, a német index így elérte a középtávú szűkülő csatorna felső határát. A történelmi példák szerint az ilyen mintázat gyakran visszafordító kitörést eredményez, így ebben az esetben a csatorna alsó határának áttörésére kerülne sor (13.700 pont környékén jelenleg).

Forrás: xStation5

Bár a felfelé tartó mozgás ma lelassult és vannak olyan fundamentális okok, amelyek támogatnának egy korrekciót, a kereskedőknek érdemes észben tartaniuk, hogy a befektetők általános hangulata igencsak “bullish”, azaz bikapiaci. Ugyan ez a tény önmagában is tekinthető akár egy ellentétes jelzésnek, ami szintén a korrekció elméletét igazolná, a piaci csúcs megtalálására való próbálkozás rendkívül kockázatos lenne, így érdemesebb lehet megvárni egy fordulóra utaló gyertyaformációt  – például egy hosszú felső kanócos gyertyát (pin bar) vagy egy hullócsillag (evening star) formációt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Vállalati hírek

A Deutsche Post (DPW.DE) 4,85 milliárd eurós EBIT szerinti eredményt ért el 2020-ban, ami 18%-os növekedés a tavalyi számhoz képest és némileg meghaladja a 4,78 milliárdos elemzői várakozást is. Az árbevétel éves összehasonlításban 5,5%-kal 66,8 milliárd euróra nőtt, míg a nettó eredmény 14%-kal ugrott meg 2,98 milliárd euróra.

Mindez azt eredményezte, hogy a részvényenkénti eredmény (EPS) a 2019-es 2,13 euróról 2020-ban 2,41 euróra emelkedett. A társaság a várakozásokkal öszehagbna arra számít, hogy az idei EBIT-eredmény meghaladja majd az 5,6 milliárd eurót.

A Volkswagen (VOW1.DE) újabb 1000 eurós bónuszt tervez kifizetni dolgozóinak májusban a novemberi közel 1700 eurós jutalom után.
Az újabb bónusszal a koronavírus-járvány miatt elszenvedett kényelmetlenségeket szándékozzák kompenzálni.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Continental technikai elemzésével regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »