India és Kína húzza idén a világgazdaság növekedését

Az OECD derűlátóbban ítéli meg a globális gazdaság idei helyzetét előző, decemberi előrejelzéséhez képest. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden kiadott frissített várakozása szerint a világgazdaság 5,6 százalékkal nő idén, ami 1,4 százalékpontos javítás a decemberi becsléshez képest.

A jelentés összeállítói ugyanakkor megjegyezték, hogy a világ GDP-jének a bővülése jelentősen függ attól, hogy milyen gyors ütemben nő a beoltottság a világon, milyen gyorsan oldják fel a korlátozásokat, és hogy a vírus új mutációit sikerül-e kordában tartani.

Várható gazdasági növekedés országonként és gazdasági csoportonként 2021-re és 2022-re vonatkozóan. Forrás: OECD

Az OECD előrejelzése szerint idén a legnagyobb ütemben, 12,6 százalékkal India gazdasága nő, amelyet Kína követ 7,8 százalékos, és az Egyesült Államok 6,5 százalékos bővüléssel. A jelentés összeállítói az amerikai GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozást a decemberi 3,2 százalékról javították fel, elsősorban a tervezett 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag hatására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kína 6% feletti növekedést tervez erre az évre

Kezd elszállni a gazdaságélénkítés az Egyesült Államokban

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport idei GDP növekedését 6,2 százalékra várja az OECD. Az euróövezet esetében 3,9 százalékos gazdasági bővülést becsül a párizsi székhelyű szervezet, 0,3 százalékponttal magasabbat decemberi várakozásához képest. Ezen belül egyebek között Franciaország gazdasága 5,9 százalékkal, Spanyolországé 5,7 százalékkal, Olaszországé 4,1 százalékkal, Németországé viszont csupán 3 százalékkal nő idén. Az OECD várakozása szerint a török gazdaság 5,9 százalékkal, az orosz pedig 2,7 százalékkal bővül ebben az évben.

A teljes riport online és letölthető PDF formátumban angol és francia nyelven itt elérhető.

Forrás: MTI / OECD

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »