Egyharmados átoltottság mellett meredeken csökken a halálozás

A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában. Matt Hancock egészségügyi miniszter már sajtótájékoztatóján kijelentette, ezekben a folyamatokban immár egyértelműen az oltások hatása látszik.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett adatsora alapján az elmúlt 24 órában országszerte 5177 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, a most zárult egy hétben pedig 41.968 fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 19.077-tel, 31,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzést Nagy-Britanniában.

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5.699 beteget kellett kórházba szállítani, 2.400-zal, 29,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A legnagyobb ütemben azonban a halálozások száma csökkent. A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a vasárnap este zárult 24 órában 82 páciens haláláról érkezett jelentés – legutóbb tavaly nyáron történt ennél kevesebb napi haláleset, az év elején még voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi 1.800-at a Covid-19 betegségben elhunytak száma.

Az elmúlt egy hétben 1480-an haltak meg a betegség miatt, 790-nel, 34,8 százalékkal kevesebben, mint az előző hétvégén zárult egyheti időszakban.

Egyharmadhoz közeli átoltottság mellett már meredek a csökkenés

Matt Hancock egészségügyi miniszter már péntek esti sajtótájékoztatóján kijelentette, ezekben a folyamatokban immár egyértelműen az oltások hatása látszik. A legfrissebb adatok szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 22.213.112-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagban 1.122.402-en részesültek, vagyis az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt meghaladta a 23,3 milliót a 68,1 milliós Nagy-Britanniában.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 53 millió ember – megkapja az oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a kormány a céldátumot július végére előrehozta, így az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is a tervezettnél két hónappal hamarabb lehet beoltva a teljes felnőtt lakosság.

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »