Belgium és Anglia tovább korlátozza a be- és kiutazást

A belga kormány pénteken este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében április 18-ig meghosszabbítja a nem elengedhetetlen okokból történő be- és kiutazással kapcsolatos korlátozásokat.

A belga vezetés pénteken ugyanakkor arról is döntött, hogy fokozatosan enyhítik az országban hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. Jövő héttől kezdődően a szabadtéri eseményeken az ezidáig megengedett négy fő helyett, már tízen is részt vehetnek a higiéniai és távolságtartási szabályok szigorú figyelembevétele mellett. Március középtől újra engedélyezik az egynapos általános iskolai kirándulásokat, áprilistól pedig a szabadtéren szervezett kulturális illetve vallási rendezvényeken maximum 50 fő részvételét fogják engedélyezni a hatóságok. A húsvéti ünnepek után az általános és középiskolai tanulók visszatérhetnek a normális iskolai oktatásra. A kormány azt tervezi továbbá, hogy a későbbiekben tovább lazít a korlátozásokon, így a járványhelyzet függvényében várhatóan újranyithatnak a vendéglátó egységek is.

A nemzeti konzultációs bizottság legközelebb március utolsó hetében ül össze, hogy döntést hozzon a további intézkedésekről. A belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint az országban valamelyest lassult a járvány terjedése, e héten csupán 2 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest. Ugyanakkor a kórházi betegfelvételek száma folyamatosan növekszik, 23 százalékkal több embert kellett kórházba szállítani az elmúlt hét napban, mint az azt megelőző héten.

A 11,5 millió lakosú országban a vírus helyi megjelenése óta 22 196 ember lett a kór halálos áldozata. Mostanáig 325 451 belga kapta meg a koronavírus elleni oltást.

Anglia

A brit közlekedési minisztérium pénteken ismertetett rendelete alapján hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából – nagyon kevés számú nyomós indok kivételével – nem szabad külföldre utazni. A brit kormány azonban ezt a rendelkezést március 8-tól kiegészíti azzal, hogy azoknak, akik mégis külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk.

A szaktárca pénteki ismertetése szerint az utazás előtt kötelezően kitöltendő űrlapot a https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel címről kell letölteniük mindazoknak, akik Angliában élnek és külföldre szeretnének utazni. A közlekedési minisztérium illetékese az MTI érdeklődésére közölte, hogy a rendelkezés az Angliában élő külföldi állampolgárokra is vonatkozik. Erre utal az űrlap is, amelynek egyik kérdése a külföldi utazás engedélyezését kérők állampolgárságát firtatja.

A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, illetve az, ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia. Elfogadott indok emellett a külföldi esküvő, és az, ha valaki külföldön elhunyt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni. Szerepel emellett egy rubrika, ahová a kérelmező egyéb indokokat is beírhat, de ezeket a brit hatóságok bírálják el.

A kitöltött űrlapot nyomtatott formában, vagy elektronikus eszközökre, például mobiltelefonra elmentve kell bemutatni a brit határőrizeti hatóságok kérésére. A közlekedési minisztérium hangsúlyozza pénteki tájékoztatásában, hogy az űrlap kitöltését a közlekedési társaságok is ellenőrzik az utasfelvételi pontoknál, és megtagadhatják a beszállást azoktól, akik nem töltötték ki a nyomtatványt.

  • Cikkeink a témában:

A közlekedési vállalatok felelőssége értesíteni

A tárca kiemeli: a közlekedési vállalatoknak törvényi kötelességük, hogy honlapjukon figyelmeztessék az utasokat az űrlap kitöltésének kötelmére. A minisztériumi tájékoztatás szerint az angliai repülőtereken és a kikötőkben már az elmúlt hetekben megerősítették a rendőri jelenlétet, és a rendőrök hétfőtől szúrópróbaszerű ellenőrzések keretében felszólíthatják az utazókat a külföldi utazást indokló kitöltött formanyomtatvány bemutatására. Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak Angliából külföldre utazni, a hatóságok 200 font (85 ezer forint) helyszíni bírsággal sújthatják, és felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások, de a skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé ilyen űrlap kitöltését.

A brit kormány az elmúlt hetekben jelentősen szigorította a beutazási korlátozásokat is: jelenleg mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába, és az érkezés utáni tíznapos kötelező karantén idején mindenkinek két további koronavírus-szűrést kell elvégeztetnie. E két teszt hatóságilag megszabott 210 fontos (90 ezer forintos) árát a beutazóknak kell fizetniük.

A brit kormány a nagy-britanniai járványhelyzet immár folyamatos és jelentős javulásának hatására a minap kidolgozott egy részletes, többlépcsős nyitási menetrendet, és ebben az szerepel, hogy az ehhez szabott feltételek teljesülése esetén május 17-től lehet szó az utazási korlátozások feloldásáról.

USA

Összesen több mint 82 millió koronavírus elleni oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban, többet, mint a világ bármely országában – jelentette be pénteken az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának rangidős tanácsadója a Fehér Ház COVID-19 csoportjának sajtótájékoztatóján.

Andy Slavitt aláhúzta, hogy míg hat héttel ezelőtt az időseknek – azaz a koronavírusnak leginkább kiszolgáltatott korosztálynak – csak 8 százaléka kapta meg a vakcinát, mostanra a 65 éves vagy annál idősebb emberek közel 55 százaléka kapott legalább egy oltást. Hozzátette: több mint 450 oltási pontot nyitottak meg, vagy bővítettek ki.

A sajtótájékoztatón két új oltási központ megnyitását is bejelentették, Cleveland és Ohio államokban. Slavitt kiemelte, hogy a két – a járvány által komoly mértékben sújtott környéken fekvő – oltási ponton naponta, helyszínenként 6000 vakcinát fognak beadni.

A szakember arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban 77 százalékkal növelték az oltóanyag-kínálatot és több olyan programot is elindítottak, amelyeken keresztül eljuttatták a vakcinákat a gyógyszertárakba, a közösségi oltási központokba és a közösségi egészségügyi központokba. Elmondta, hogy az oltási kampányban katonák, nyugdíjas orvosok és ápolók, valamint a Nemzeti Gárda tagjai is segítséget nyújtanak.

A világon 116 061 296 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 580 050, a gyógyultaké 65 581 301 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 115 618 088 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 569 422, a gyógyultaké 65 383 259 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »