Piaci körkép: Németország kompenzációt fizet a nukleáris erőművek bezárásáért

● Mínuszban forognak az európai indexek
● A DAX (DE30) a 200 órás mozgóátlaga körül szenved
● Németország 2,4 milliárd eurós kompenzációt fizet a nukleáris erőművek bezárásáért

Alacsonyabban mozognak az európai indexek a hét utolsó kereskedési napján, miután a Wall Streeten és Ázsiában is kockázatkerülő hangulat uralkodott el. A német DAX felpattant napi mélypontjáról, de így is több mint 100 ponttal tegnapi záróértéke alatt jár. A mai nap kulcseseménye az NFP munkaerőpiaci jelentés publikálása 14:30-kor, de a kereskedőknek érdemes észben tartaniuk, hogy az utóbbi időben a piacok figyelmen kívül hagyták a gyenge foglalkoztatottsági adatokat.

A DAX (DE30) egy alacsonyabb csúcspontot rajzolt az ázsiai kereskedés idején, majd az európai nyitáskor lefelé indult el. Bár az esést a vevők megállították és az index elpattant napi minimumáról, a felépülést korlátozza a 200 órás mozgóátlag (lila vonal).

Forrás: xStation5

Tartsuk észben, hogy még ha a DAX index (DE30) túl is jutna a 200 órás mozgóátlagon, a piaci geometria felső határát is át kellene törnie 14.060 pontnál. Amíg az árfolyam e szint alatt tartózkodik, a rövidtávú kilátás medvepiaci. Ha az index folytatná az ereszkedését, az első támasz a legutóbbi emelkedő szakasz 61,8%-os visszatérési szintjénél, 13.850 pont körül található.

Vállalati hírek

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilap szerint Németország 2,4 milliárd eurós kompenzációt fog fizetni azoknak a vállalatoknak, amelyek bezárták nukleáris erőműveiket, miután a német kormány több mint 10 évvel ezelőtt a nukleáris energia kivezetéséről döntött.
Az RWE (RWE.DE) is a kompenzációra jogosult társaságok között van.

Ez már a második olyan kompenzációs csomag, melyet a német kormány az energiaszektor átalakítása érdekében indított el, februárban a szénerőművek kivezetésének támogatására határoztak egy 4,35 milliárd eurós ösztönzésről.

Elemzői lépések

● Az RWE (RWE.DE) részvényeire “vétel” ajánlást adott ki a Deutsche Bank. A célár 35 euró.

● A Henkel (HEN3.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “tartás”-ra javította a Nord/LB. A célár 85 euró.

● Az Evotec (EVT.DE) részvényeire adott ajánlását “semleges”-re rontotta a Citi. A célár 32,50 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »