Kína 6% feletti növekedést tervez erre az évre

Peking 6 százalék feletti gazdasági növekedést tűzött ki 2021-re – közölte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján.

Li a kínai törvényhozás előtt elmondott munkajelentésében hangsúlyozta: Kína célja, hogy magas minőségű fejlődést érjen el, mely hatékonyabbnak, méltányosabbnak, fenntarthatónak és stabilnak bizonyulhat a következő öt év során. A kínai miniszterelnök továbbá az ország tudományos és technológiai fejlődésére vonatkozó célokat is részletezte, hangsúlyozva, hogy Kína önellátóvá kíván válni ezeken a területeken.

„A 6 százalék feletti cél lehetővé teszi számunkra, hogy az összes energiát a reform, az innováció és a magas minőségű fejlődés előmozdításának szenteljük” – fogalmazott.

Peking tavaly a koronavírus-járvány miatt júniusra halasztotta a hagyományosan minden évben március elején megrendezett éves parlamenti ülésszakot, és nem tűzött ki GDP célt 2020-ra. Kína tavaly a világ jelentős gazdaságai közül egyedüliként ért el pozitív növekedést , jóllehet a 2,3 százalékos bővülés több évtizede a legalacsonyabb volt. Részben éppen ennek az alacsony viszonyítási bázisnak köszönhetően idénre elemzők a kínai gazdaság 8 százalékot meghaladó növekedését várják. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban 8,1 százalékos előrejelzést közölt.

Folytatódik a munkahelyteremtés

A munkaerőpiaci célkitűzéseket illetően Li elmondta: Peking idén 11 millió új, városi munkahelyet kíván teremteni. A tavalyi cél 9 millió új városi munkahely volt, ám ezt sikerült túlteljesíteni, 11,86 millió új városi munkahely létrehozásával. A városok munkanélküliségi rátáját pedig 5,5 százalék alatt tartanák, míg tavaly 6 százalék körüli rátát céloztak meg. Stabilan tartanák továbbá a fogyasztói árakat, 3 százalék körüli fogyasztói árindexet kitűzve, szemben a tavalyi 3,5 százalékossal.

A népesség elöregedésének problémáját illetően a kínai miniszterelnök elmondta: lépéseket tesznek a megfelelő születési arány elérése érdekében, továbbá szakaszosan emelik a kötelező nyugdíjkorhatárt, amely évtizedek óta változatlanul 60 év a férfiak és 55 év a nők esetében.

Tajvan és Hongkong nem lehet független

Tajvan kérdését illetően Li hangsúlyozta: Kína határozottan ellenáll mindenféle, Tajvan függetlenségét célzó szeparatista tevékenységnek, mindazonáltal elkötelezett a kapcsolatok békés fejlődése mellett. Hongkongról szólva pedig elmondta: Peking elhárít mindenféle külső beavatkozást Hongkong ügyeibe, és biztosítja a város nemzetbiztonságát védelmező törvények megfelelő alkalmazását és betartatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A pénteken megnyitott, csaknem 3000 képviselőt számláló, március 10-éig tartó ülésszakon az Országos Népi Gyűlés Kína 2021 és 2025 közötti időszakra szóló, soron következő ötéves tervét hagyja jóvá.

Forrás: MTI

Friss hírek