Három hónapos csúcson a dollár Powell beszéde után

Az inflációs kilátásokról szólva Jerome Powell az amerikai Fed elnöke a Wall Street Journal konferenciáján tartott beszédében jelezte, hogy a Fed „türelmesen” őrködik a zéró-közeli dollárkamatok felett még az erősödő inflációs nyomás ellenére is.

A Fed szerint a központi ösztönzők támogatásával meginduló gazdasági fellendülés közepette rohamosan növekedésnek induló lakossági kiadások mellett sem kell a 70-es években tapasztalt kétszámjegyű áremelkedésre számítani.

https://www.instagram.com/p/CMAf8puHWl0/

A piacok csalódással fogadták, hogy a Fed túlzottnak ítélte az inflációs aggodalmaikat és nem jelezte szándékát az eszközvásárlások ütemének a felgyorsítására vagy az államkötvények hozamainak kordában tartására.

Powell beszéde után a 10 éves amerikai kötvényhozam 1,55%-ra emelkedett, a dollár jelentősen erősödött az euróval szemben és ma reggelre több mint 3 hónapos csúcsra került az euróval szemben, az amerikai tőzsdeindexek pedig nagyot estek, a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index 2% feletti mínuszban zárt és 13 ezer pont alá esett.

EURUSD napi bontású grafikon – Forrás: xStation5

Friss hírek