Piaci körkép: osztalékot csökkent a Bayer

Az amerikai és az ázsiai piacok pozitív zárása után Európában is pluszokkal indult nap, de az indexek egy része már vissza is adta a nyereséget. A német DAX többé-kevésbé a tegnapi záróáránál jár, a portugál, a spanyol és a lengyel piac felülteljesítenek, 1% körüli nyereségekkel.

A DAX (DE30) tegnap átjutott a 200 órás mozgóátlagon (lila vonal) és egészen a 14.080 pontos szintig ralizott a ma hajnali ázsiai kereskedés idején, de az európai nyitáskor egy erős eladási hullám indult meg. A DAX visszahúzódott a 13.950 pont és a január végén indult emelkedésből számított 23,6%-os visszatérési szint által alkotott zónába.

Forrás: xStation

Ennek a zónának a letörése és az overbalance-szerkezet (sárga doboz) alsó határa alá történő esés figyelmeztető jel lenne, de amíg ez nem történik meg, addig a mostani csökkenés az emelkedés korrekciójának tekinthető. Megjegyzendő, hogy az európai piacok többször is eséssel indították a kereskedést ezen a héten, de a nap folyamán sikerült visszakapaszkodniuk. Ha ma is ilyen reakciót látnánk, akkor az első figyelendő ellenállás 14.025 pontnál található.

Vállalati hírek

A Bayer (BAYN.DE) 10 milliárd eurós negyedik negyedéves árbevételről számolt be, ami éves összehasonlításban 7%-os csökkenés (várt: 10,12 milliárd). A kiigazított EBITDA 2,39 milliárd eurót ért el a negyedévben, ami 3,4%-os csökkenésnek felel meg és némileg elmarad a 2,49 milliárd eurós várakozástól.

A negyedéves nettó eredmény éves összehasonlításban 78%-kal csökkent 308 millió euróra, a társaság 503 millió eurós negatív cash flow-t generált. A 2020-as évre vonatkozó osztalék mértékére 2 eurós javaslatot tett a cég, szemben a 2019-re kifizetett 2,80 euróval. A Bayer 2021-ben a kiigazított EBITDA értékét a 11,2-11,5 milliárd eurós sávba várja, az árbevétel vonatkozásában pedig a 42-43 milliárd euró közötti sávot határozták meg. A cég továbbá közölte, hogy visszavonhat néhány ajánlatot a Roundup kártérítésekkel kapcsolatban, ha nem látják kielégítőnek a részvételi számokat.

Az SAP (SAP.DE) a 2020-ra fizetendő osztalék 17%-os emelését javasolta, amely így részvényenként 0,27 euróval 1,85 euróra nőne. A javaslat elfogadásához a részvényesek jóváhagyása is szükséges.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Bayer technikai elemzésével regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »