Piaci körkép: osztalékot emelt a Daimler

● Vegyesen mozognak az európai indexek
● A DAX (DE30) a 13.890-13.950 pontos sávban forog
● A Daimler és Airbus közzétették eredményszámaikat

Jellemzően alacsonyabban állnak ma délelőtt az európai tőzsdék, a lengyel WIG20 (W20) jelent kivételt, amely 1,1%-os pluszban forog jelenleg. A DAX (DE30) letörte a 13.950 pontnál lévő támaszzónát – és ahogyan tegnapi elemzésben előrejeleztük az index lefelé mozdult el a következő, 13.890 pontos támaszig. Azóta az árfolyam a 13.890 pont és 13.950 pont közötti kereskedési sávban ragadt, az ebből bármelyik irányba történő kitörés egy jelzés lenne az adott irányba történő nagyobb elmozduláshoz.

Forrás: xStation5

Ha a felső határt sikerülne áttörni, akkor az index a 14.035 pontos szintig ugorhat, amit a február 11-én és 12-én beállított lokális csúcsok és a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) határoznak meg. Másrészről, ha az index 13.890 pont alá esne, az megnyitná az utat a január végén megindult emelkedés 38,2%-os visszatérési szintjének teszteléséhez (13.845 pontnál). A ma publikálandó EKB jegyzőkönyv várhatóan nem tartalmaz majd meglepetéseket és valószínűleg nem lesz hatással a piacokra.

Vállalati hírek

A Daimler (DAI.DE) bejelentette, hogy 90 centről 1,35 euróra emeli éves osztalékát, ami meghaladta a piac által várt 1,10 eurós értéket. A német autógyártó továbbá közölte, hogy lényegesen magasabb eladási és eredményszámokra számít 2021-ben, mint az előző évben. A Daimler ma tette közzé teljes éves jelentését 2020-ra vonatkozóan, ami összhangban állt a januárban közölt előzetes eredményszámokkal.

Mercedes-Benz EQA 250 – kép forrása: Daimler Global

Az Airbus (AIR.DE) ma tette közzé negyedik negyedéves és 2020-as egész éves eredményét. A társaság közölte, hogy az árbevétel 19,75 milliárd eurót ért el (várakozás: 18,73 milliárd) a IV. negyedévben, a kiigazított EBIT szerinti eredmény 1,83 milliárd euró lett (várakozás: 1,65 milliárd). A társaság 4,9 milliárd eurónyi szabad cash flowt termelt a IV. negyedévben, ugyanakkor a teljes évre vonatkozóan -6,94 milliárd euró lett a szabad cash flow értéke.

Az egész éves kiigazított EBIT 1,71 milliárd euró, az éves árbevétel pedig 49,91 milliárd euró lett. Az Airbus úgy döntött, hogy a 2020-as évre nem fizet osztalékot, és óvatos várakozásokat fogalmazott meg 2021-re is – a cég arra számít, hogy a gépátadások száma a tavalyi szinten marad (566 gépet adtak át 2020-ban). A társaság azt is közölte, hogy az utazási szektor fellendülése 2020 utolsó negyedévében elakadt.

A Thyssenkrupp (TKA.DE) bejelentette, hogy befejezte a tárgyalásokat a Liberty Steel Group-pal a ThyssenKrupp acél üzletágának eladásáról. A német társaság közölte, hogy a két cég álláspontja nagyon távol volt egymástól, így inkább megpróbálják önállóan fenntarthatóvá tenni az acél üzletágat.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és az MTU Aero technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »