Piaci körkép: borús várakozások miatt esik a Beiersdorf

● Mínuszban az európai piacok
● A DAX (DE30) a 13.950 pontos támaszt teszteli
● Az európai autóeladások 26%-kal csökkentek januárban

Jellemzően tegnapi záróértékeik körül nyitottak ma az európai börzék a borús ázsiai kereskedés után, de később esésnek indult Európa is, így mostanra az egész kontinensen mínuszban járnak az indexek. A német DAX (DE30) 0,6%-os és a lengyel WIG20 (W20) 0,5%-os gyengüléssel a sereghajtók.

A DAX (DE30) az overbalance-szerkezet alsó határa, 14.015 pont alá esett az ázsiai kereskedési időben és ezután ugyan megpróbált visszakapaszkodni, de a pozitív korrekciót megállította a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) még az európai nyitás előtt. A nyitás után pedig egy erős eladási hullám indult meg, és ezzel a DAX (DE30) 14 ezer pont alá esett.

Forrás: xStation5

Az index tesztelte a 13.950 pont körül lévő támaszzónát, de nem tudta azt lefelé áttörni. Abban az esetben, ha a DAX megpróbál visszakapaszkodni, az első ellenállást az említett 200 órás mozgóátlag jelenti   14.035 pont környékén. Másrészről, egy letörés 13.950 pont alá újabb eladási hullámot válthat ki a rövidtávú támasz, 13.890 pont irányába.

Vállalati hírek

Az európai autóeladások 26%-kal csökkentek 2021 januárjában az előző év januárjához képest. Spanyolországban volt legnagyobb a visszaesés, ahol az új regisztrációk száma 52%-kal zuhant. Németországban összességében körülbelül harmadával csökkentek az eladások, de a német gyártók valamivel jobban szerepeltek, a Volkswagen (VOW1.DE) 28%-os visszaesésről számolt be, a Daimler (DAI.DE) értékesítései 18%-kal csökkentek, a BMW-nél (BMW.DE) pedig -17% lett a csökkenés mértéke.

A Beiersdorf (BEI.DE) árbevételének 8,1%-os csökkenéséről számolt be a 2020-as teljes évre vonatkozóan, az árbevétel 7,03 milliárd euró lett (várakozás: 7,07 milliárd euró). Az EBIT margin 14,3%-ról 12,9%-ra csökkent, a kiigazított EBIT szerinti nyereség 906 millió eurót ért el a 2019-es 1,15 milliárd euró után. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 3,40 euróról 2,73 euróra csökkent.

A társaság 70 eurócentes osztalékfizetésre tett javaslatot, ami azonos a tavalyi értékkel. Bár a Beiersdorf közölte, hogy a 2021-es év magas fokú bizonytalansággal indult, a társaság idén már az eladások növekedésére számít, az EBIT margin változatlansága mellett. A részvény a leggyengébben teljesítő DAX-komponens a mai napon, mivel a befektetők csalódásként értékelték a közölt információkat.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Beiersdorf technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »