A német vállalatok bíznak kínai üzleteikben

A német kereskedelmi kamara kínai tagozatának kedden publikált hangulati felmérése alapján tavaly a Kínában tevékenykedő német vállalatoknak több mint a fele a koronavírus-válság ellenére is növelni tudta forgalmát, ezért nagy várakozásokkal tekintenek az idei év elé.

A koronavírus-válság idején számos német vállalat számára jelentett biztos támaszt kínai üzletágának forgalma. A kamara felmérése alapján a Kínában tevékenykedő német vállalatok 39 százaléka tudta növelni a forgalmát, 42 százalékuknak pedig a nyeresége is emelkedett, míg a cégek negyede nagyjából meg tudta őrizni a 2019-es bevételét és eredményét.

A nagy nemzetgazdaságok között csak Kína tudott GDP-növekedést elérni tavaly, és ebből a felmérésben részt vevő KPMG üzleti tanácsadó cég szakértője, Andreas Glunz szerint „az országban tevékenykedő német vállalatok is hasznot húztak”, lévén az EU-ban és az Egyesült Államokban elszenvedett visszaesést jórészt kompenzálni tudták az év második felében Kínában megindult lendületes növekedésnek köszönhetően.

A német kereskedelmi kamara a bürokratikus követelményekben látja a kínai üzlet további bővítésének legnagyobb akadályát: a vámszabályok és -eljárások, a működéshez szükséges engedélyek beszerzése, az új kiberbiztonsági követelmények teljesítése, valamint a szociális kreditrendszer alkalmazása mind megnehezíti a német vállalatok működését.

A német kamara felmérése alapján:

  • A Kínában tevékenykedő cégek 77 százaléka úgy ítéli meg, hogy az az ágazat, amiben működik, jobban fog teljesíteni Kínában, mint más piacokon, 72 százalékuk ezért bevételük és 56 százalékuk nyereségük növekedését várja 2021-ben.
  • A megkérdezett cégek 96 százaléka egyáltalán nem foglalkozik a kínai piac elhagyásának gondolatával, ellenben 72 százalékuk további beruházásokat készül végrehajtani; ezen belül 44 százalék termelőberuházást, 34 százalék gépek és berendezések beszerzését, 32 százalék pedig kutatás-fejlesztési kiadásainak növelését tervezi.
  • A megkérdezettek 58 százaléka az új technológiák, 51 százalékuk pedig a digitalizáció terén rendkívül nagy üzleti lehetőségeket lát a kínai piacban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »