A Dogecoin lesz az új GameStop?

Az eredetileg viccből kreált digitális érme, a Dogecoin árfolyama pénteken elszabadult, miután – a GameStop mintájára – egy újabb Reddit-közösség a kriptovalutát kezdte őrült módon vásárolni – írja a CNBC.

A CoinMarketCap adatai szerint a Dogecoin értéke volt, hogy 800%-kal emelkedett a pénteki kereskedésben – azóta egyébként lefelé tart az árfolyam.

A Dogecoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amely 2013 decemberében jelent meg. A fejlesztők eredetileg tréfának szánták, egy éppen aktuális internetes mém, a Doge köré szervezve. Megalkotója, Jackson Palmer a szoftvert a többi kriptopénz forráskódja alapján hozta létre. A felhasználók lájkolás gyanánt kezdték használni olyan módon, hogy az érdekes tartalmakért cserébe Dogecoint küldtek egymásnak, amitől a valuta kapitalizációja mindössze egyetlen hónap alatt 60 millió dollárra ugrott, és egy ismert internetes fizetőeszközzé vált.

A GameStop-effektus

A kriptovaluta – amelynek árfolyamingadozása időről időre téma a digitális pénzekkel foglalkozók körében – most a GameStop-őrület kapcsán került újra előtérbe. Míg a videojátékok bolti értékesítésével foglalkozó amerikai vállalat részvényeit a r/WallStreetBets felhasználói repítették eddig nem látott magasságokba, a Dogecoin szárnyalása a SatoshiStreetBets nevű Reddit-közösség lelkesedésének köszönhető, amelynek célja egyes kriptopénzek árfolyamának feltornázása. (Satoshi annak a titokzatos programozónak vagy csoportnak a neve, aki megalkotta a Bitcoint – a szerk.)

Egy ideig úgy tűnt, hogy a dolog beválik, ugyanis a Dogecoin piaci kapitalizációja 24 óra alatt mintegy 7,17 milliárd dollárral nőtt, teljes piaci értéke így 8,2 milliárd dollárra rúgott, és ezzel néhány órára a kilencedik legnagyobb kriptovalutává vált. Az árfolyam azóta visszapattant és folyamatosan csökken.

Elon Musk tweetje is sokat nyomott a latban

Elon Musk, a Tesla alapítója – aki korábban is számos alkalommal tett ki Twitter-bejegyzést bizonyos részvényekről, ami miatt azok értéke általában emelkedésnek indult – most szintén elővette a Dogecoint. Musk még 2019 áprilisában jelezte, hogy ez az ő „kedvenc kriptovalutája”.

Csütörtökön a Tesla-vezér kirakott egy képet a Twitterre a „Dogue” magazin címlapjáról – a népszerű divatlap, a „Vogue” nevével való játék -, aminek hatására sok Twitter- és Reddit-felhasználó azt gondolta, hogy Musk szintén támogatja a kriptovaluta szárnyalását.

Nem lesz hosszú életű az emelkedés

Noha a Dogecoin eddig soha nem tapasztalt értéknövekedést tudhat magáénak, valószínűleg nem ez lesz a következő GameStop.

A GameStop esetében az amerikai kisbefektetők által indított spekulációs őrület masszív veszteségeket okozott a részvényt shortoló hedge fundok körében. A vállalat részvényeinek megvásárlásával ugyanis úgynevezett short-squeeze jön létre, amely arra kényszeríti a hedge fundokat, hogy fedezzék veszteségeiket, ami egyre magasabbra repíti az árfolyamot.

A hedge fundokat viszont hidegen hagyja, mi történik a Dogecoinnal, úgyhogy ez esetben csupán arról van szó, hogy néhány ember megpróbálja feljebb tolni az árat, hogy így keressenek egy kis pénzt. Ez pedig mondhatni megszokott a kriptovaluta-világban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek