Putyin aláírta az új START-egyezményről szóló törvényt

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai Új START-egyezmény ötéves meghosszabbításáról rendelkező törvényt – közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

Az utolsó érvényben lévő orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződés hatálya február 5-én járt volna le. A felek között kedden diplomáciai jegyzékváltás történt a szerződés 2026-ig történő meghosszabbításáról. Az erről rendelkező törvényt az orosz törvényhozás mindkét háza kedden ratifikálta. A jogszabály a publikálását követően emelkedik törvényerőre.

“A szerződés meghosszabbítása megfelel az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek, lehetővé teszi Oroszország és az Egyesült Államok közötti hadászati viszony átláthatóságának és kiszámíthatóságának megőrzését, a hadászati stabilitás fenntartását a világban, kedvező hatással lesz a nemzetközi helyzetre, és hozzájárul a nukleáris leszerelés folyamatához” – szól a Kreml közleménye.

A szerződés, amelyet az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama írt alá 2010-ben, 2011-ben lépett hatályba. A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására, de erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és a korábbi elnök Donald Trump felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba. Marshall Billingslea, az előző amerikai kormányzat fegyverzetellenőrzéssel és a témában folytatott tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja október végén kijelentette: elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Putyin tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli egyéves érvényben tartására, a feltételek újratárgyalása mellett, de azt az amerikai fél utasította el.

Joe Biden elnök még jelöltként, a választási kampány során kinyilvánította készségét a szerződés meghosszabbítására. A lépést a két ország államfője a diplomáciai jegyzékváltást követő keddi telefonbeszélgetése során támogatásáról biztosította.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »