Koronavírus: újabb mérföldkőhöz érkezett az USA

Az Egyesült Államokban átlépte a huszonötmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma; a járvány kezdete óta 417 538 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítéséből.

Az egyetem 2020. január 21-én rögzítette az első koronavírusos esetet az Egyesült Államokban. Az összesítés szerint az ország 2020. április 27-én érte el az egymilliós, december 31-én a húszmilliós, 2021. január 24-én pedig a huszonötmilliós esetszámot. Az egyetem szerint 17 másik ország van a világon, ahonnan több mint egymillió regisztrált esetet jelentettek.

A Washingtoni Egyetem koronavírus-modellje május elsejéig 569 ezer halálesetet jelez előre az Egyesült Államokban. Ez enyhe növekedést mutat a legutóbbi előrejelzés óta, amely 566 ezer halálesetet prognosztizált ugyanerre a napra.

Kép forrása: IHME

Az intézmény egészségügyi adatokkal foglalkozó intézetének (IHME) mérése azt vetíti előre, hogy május elsejéig 42 800 emberéletet menthetnek meg az oltások. A modell szerint addigra 157 millió embert oltanak majd be, ezzel az ország lakosságának 36 százaléka válik védetté – olyan feltételezés mellett, hogy az oltások hatékonysága legalább ötvenszázalékos. A kutatás szerint az ország lakosságának alig több mint fele hajlandó elfogadni a vírus elleni vakcinát, és a lakosság több mint negyede bizonytalan abban, hogy beadatná-e az oltást.

Biden rendet tesz (?)

Az előző, Donald Trump elnök vezette kormányzat ideje alatt nem készült oltóanyag-terjesztési terv – ezt a kritikát fogalmazta meg Joe Biden új amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap az NBC televízióban. Ron Klain azt mondta: a vakcina terjesztésének terve – különösen a közösségeket tekintve – nem létezett, amikor az új kormány megérkezett a Fehér Házba. „Azt tapasztaltuk, hogy több millió adag oltóanyagot osztottak szét az országban, de csak körülbelül a felét adták be az embereknek” – folytatta a kabinetvezető.

Joe Biden első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány amerikai halálos áldozatainak száma várhatóan februárban eléri a félmilliót.

Biden célja egy összehangolt országos járványstratégia kidolgozása, amely felgyorsítaná a tömeges oltást, növelné a vírustesztek számát, elérné az általános maszkviselést, valamint az iskolák és a munkahelyek újranyitását, és közben visszanyerné a szövetségi kormány iránti bizalmat a járvány elleni küzdelem tekintetében.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »