Egy ideig még nem lesz francia oltóanyag a koronavírus ellen

A párizsi Pasteur Intézet hétfőn bejelentette, hogy abbahagyja a koronavírus elleni legfőbb vakcinájának a fejlesztését, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet. Folytatják a kutatásokat, de a többi vakcina fejlesztése még kezdeti stádiumban van.

Ebből az oltóanyagból sem a francia kormány, sem az Európai Bizottság nem rendelt, így a döntés nem hátráltatja az oltási programot,  elsősorban tudományos kudarcot jelent. A Pasteur Intézet közleményében az olvasható, hogy a kifejlesztett oltóanyag által keltett immunválasz alacsonyabb szintű, mint a természetes módon megfertőződött és meggyógyult embereknél kialakult immunitás, valamint a már engedélyezett oltóanyagokkal beoltott ember esetében mért immunválasz.

A koronavírus elleni vakcina alapjának a kanyaró elleni oltást használta a Pasteur Intézet. A forgalmazáshoz a francia kutatóintézet az MSD gyógyszeripari vállalattal kötött szerződést. Az MSD vásárolta fel tavaly az osztrák Themis gyógyszeripari vállalatot, amellyel évek óta együttműködik a Pasteur Intézet a különböző vakcinák kifejlesztéséhez, így a koronavírus elleni oltóanyagéhoz is. A francia kutatóközpont ugyanakkor jelezte, hogy folytatja a kutatásokat a többi koronavírus elleni vakcinájának a fejlesztéséhez, amelyek viszont még kezdeti stádiumban tartanak.

Az egyiket, egy orron át beadhatót a TheraVectys biotechnológiai vállalattal fejleszt a Pasteur Intézet, egy másik pedig a már forgalomban lévő Pfizer-BioNtechéhez és Modernáéhoz hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapul.

Egy másik francia fejlesztéssel kapcsolatban  – melyet a Sanofi francia gyógyszeripari vállalat és a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari vállalat végez – decemberben jelentették be, hogy a vakcina csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei szerint nem elég hatékony az oltóanyag.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »