Covid-vakcinák: a szakértők bizakodóak

Az oltásbiztonsági szakértők és a közegészségügyi tisztviselők bíznak abban, hogy az Egyesült Államokban alkalmazott Pfizer/BioNTech, illetve Moderna vakcinák egyaránt hatásosak lesznek a koronavírus új változatai ellen.

A napokban két változat – a Dél-Afrikában és a Brazíliában megjelent vírustörzs – keltett aggodalmat az amerikai tudósok körében, akik attól tartanak, hogy a variánsok befolyásolhatják az oltások hatékonyságát. A betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) szerint az USA-ban (szerencsére) eddig egyik változatot sem mutatták ki az elvégzett koronavírus-tesztek.

“Úgy tűnik, hogy a vakcinák a különféle vírusvariánsok ellen is hatékonyak lesznek” – mondta Dr. Anthony Fauci ismert járványügyi szakember, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója csütörtökön, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Ezt az álláspontot Dr. Rochelle Walensky, a CDC új igazgatója szintén megerősítette. “Csak emlékeztetni szeretném az embereket arra, hogy szinte egyetlen vakcinánk sem 95%-os hatékonyságú” – fogalmazott Walensky. Összehasonlításképpen: az influenza elleni oltás mindössze 40-60%-ban hatásos.

“Ha a jelenlegi oltások továbbra is ilyen magas hatékonyságúak lesznek, és a vírus új változatai ellen mondjuk 75 százalékra csökken a védekező képességük, ezek a vakcinák még akkor is rendkívül hasznosak” – mondta el a téma kapcsán Dr. Norman Baylor, a Biologics Consulting elnöke és vezérigazgatója, valamint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vakcinakutatással foglalkozó részlegének korábbi igazgatója.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: NBC News

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »