Piaci körkép: áruhiánnyal küzd a Volkswagen

● Magasabban forognak az európai piacok
● A DAX (DE30) a 200 órás mozgóátlagot teszteli
● A BASF erős előzetes jelentést tett közzé a negyedik negyedévre

Emelkednek ma az európai tőzsdék, miután tegnap erős napot zárt a Wall Street és Ázsiában is nyereséggel fejezték be a kereskedést az indexek. Biden beiktatása a mai nap fő eseménye, bár ennek önmagában nem lenne komolyabb piaci hatása. Abban az esetben ugyanakkor, ha Donald Trump hívei újra akcióba lépnének az utcákon, némi kockázatcsökkentés elképzelhető. A kereskedőknek továbbá Biden esetleges azonnali intézkedéseire is figyelniük kell, melyeket még a beiktatási beszédében bejelenthet (18 óra körül).

Forrás: xStation5

A DAX (DE30) duplaaljat rajzolt a 13.800 pontos szint környékén, majd innen felfelé indult el és az index áttörte a 13.875 pontos zóna nyakvonalát. Az emelkedést megállította a 200 órás mozgóátlag (lila vonal), de úgy tűnik, az index ennek az akadálynak az újratesztelésére készül. Ha sikerülne áttörni, akkor a bikáknak a legutóbbi 13.950 pontos csúcsra érdemes figyelniük, ami az említett duplaalj-alakzatból számolt célár is egyben.

Vállalati hírek

Stephan Wollenstein, a Volkswagen (VOW1.DE) kínai üzletágának vezetője közölte, hogy a német autógyártó több tízezer darabbal kevesebb autót tudott értékesíteni Kínában a chipek világpiacán kialakult áruhiány miatt.

Volkswagen ID3 egy Ionity töltőállomásnál. Forrás: VW Press UK

A BASF (BAS.DE) közzétette előzetes eredményszámait 2020 negyedik negyedévére vonatkozóan. A társaság közölte, hogy a Q4-es EBIT-mutató 32%-kal nőtt éves öszehasonlításban 1,11 milliárd euróra – ezzel meghaladta a várakozásokat. Az árbevétel éves alapon 8%-kal nőtt 15,9 milliárd euróra. A BASF februárban fogja bejelenteni, hogy folytatja-e eddigi osztalékpolitikáját, miszerint minden évben növeli a kifizetett osztalék összegét.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Volkswagen technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek