Nagy érvágás a Twitternek Trump letiltása

A Twitter részvényei több mint 6%-kal zuhantak hétfőn, miután a közösségi médiatársaság péntek este végleg felfüggesztette Donald Trump felhasználói fiókját. Ez azt jelenti, hogy a vállalat piaci kapitalizációja mintegy 2,5 milliárd dollárral csökkent.

A Twitter a washingtoni Capitoliumnál történt események hatására döntött úgy, hogy örökre letiltja az amerikai elnök saját fiókját, amely mintegy 88 millió követővel büszkélkedhet(ett).

„A @realDonaldTrump fiók legfrissebb bejegyzései és az ezeket körülvevő kontextus részletes áttekintése után, a további erőszakra való buzdítás veszélye miatt végleg felfüggesztjük a fiókot” – írta közleményében a Twitter.

Kép forrás: Twitter

A vállalat döntését számos republikánus politikus bírálta, ugyanis szerintük ez a szólásszabadság megsértése, illetve Angela Merkel német kancellár szintén „problémásnak” ítélte a lépést, mondván szerinte a jogalkotóknak, nem pedig magánkézben lévő cégeknek kellene dönteniük a szabad véleménynyilvánítás korlátozásáról.

A befektetők aggódnak

A befektetők pedig nem csoda, hogy megijedtek, lévén úgy gondolják, hogy ezek után az oldal jobban ki lehet téve a szabályozásoknak, mint a versenytársai. Ehhez hozzájön, hogy mostantól fokozottan fennáll annak az esélye, hogy a tiltás miatt csökken az érdeklődés a platform iránt, sőt mit több, akár bojkotthoz vezet azok körében, akik a döntést politikai indíttatású lépésként és a „konzervatív hang” elhallgattatásaként értelmezik.

Más közösségi média platformok – köztük a Facebook – szintén hasonló tilalmat vetett ki Trumpra, de a Twitter részvényeinek hétfői zuhanása sokkal nagyobb mértékű volt, mint amit bármelyik versenytársánál mértek a napokban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / Business Insider / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »