A briteknél már 2,3 millió ember megkapta az oltást

Hétfőn megnyíltak a koronavírus elleni oltások tömeges beadására kialakított központok Angliában. Matt Hancock egészségügyi miniszter elmondása szerint eddig 2,3 millió embernek 2,6 millió adag vakcinát adtak be országszerte.

Hétfőtől hét hatalmas angliai központ kapcsolódott be a több mint egy hónapja folyó oltási kampányba. Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyíltak meg e zömmel sport- és konferenciaközpontokban kialakított oltási helyszínek, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak. Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya, valamint a világ egyik legnagyobb fedett rendezvényközpontja, a kelet-londoni ExCel Centre is.

Matt Hancock a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig 2,3 millió embernek 2,6 millió adag vakcinát adtak be országszerte. A két szám közti eltérés oka az, hogy több százezren már a második dózist is megkapták, bár a brit kormány nemrégiben arra helyezte át a hangsúlyt, hogy a különösen a veszélyeztetett lakossági csoportokban minél többen minél hamarabb hozzájussanak az első adag vakcinához.

Az egészségügyi miniszter a hétfő esti tájékoztatón elmondta: az eddigi oltási adatok azt jelentik, hogy az Egyesült Királyságban többen kapták meg a koronavírus elleni oltást, mint a többi európai országban együttvéve.

A brit oltási menetrendhez kidolgozott elsőbbségi listáról szólva Hancock kiemelte: a listán szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportra jut a koronavírus-járvány okozta nagy-britanniai halálozások 88 százaléka.

Február közepéig beoltják a legveszélyeztetettebbeket

A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportba az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek.

A kormány hivatalos célkitűzése az, hogy e négy csoport mindegyik tagja február 15-ig megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. E terv alapján Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

Matt Hancock a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: az oltási program jó úton halad e cél teljesítése felé. Az egészségügyi miniszter kijelentette: országosan a 80 éven felüliek kétötöde, az idősotthonok leginkább előrehaladott korú lakóinak a negyede már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Az oltási program ilyen szintű felpörgetése valóban sürgető, hiszen Nagy-Britanniában – a szigorú korlátozó intézkedések ellenére – rendre dőlnek meg a napi járványügyi adatok. A Wordlometers jelenleg is több mint 1,6 millió aktív esetet tart számon a szigetországban.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »