Piaci körkép: megpihen a DAX a pénteki csúcs után

● Alacsonyabban forognak ma az európai piacok
● A DAX (DE30) újra 14.000 pont alatt jár
● A Commerzbank meg fogja emelni a rossz hitelekre képzett céltartalékokat

Alacsonyabban forognak ma az európai tőzsdék, az amerikai-kínai kapcsolatok romlása arra késztette a befektetőket, hogy csökkentsék kitettségüket. Az USA  eltörli a Tajvannal való kapcsolatok saját maga által előírt korlátozásait, illetve azt is fontolgatja, hogy lépéseket tegyen a legutóbbi hongkongi letartóztatások miatt.

Az öreg kontinens indexei ugyanakkor el tudtak mozdulni napi mélypontjaikról. Joe Biden csütörtökön ismerteti majd gazdasági programját, míg az amerikai nagybankok pénteken kezdik meg negyedéves jelentéseik közzétételét – ez a két tényező határozhatja meg a részvénypiacok teljesítményét ezen a héten.

A DAX (DE30) visszahúzódott pénteken beállított történelmi csúcsáról, mivel a legújabb amerikai lépések az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának eszkalálódásának veszélyével járnak. A kockázatkerülő magatartás a részvény- és árupiacokon egyaránt tapasztalható, illetve a kriptodevizák is kaptak egy nagy pofont. A DAX (DE30) esése valamivel a 13.880 pont körüli támaszzóna felett állt meg – az index azóta kissé vissza tudott kapaszkodni, de továbbra is a lélektani 14 ezer pontos szint alatt jár.

Forrás: xStation

Amennyiben a kapaszkodás folytatódna, a rövidtávú ellenállási zóna 13.975 pontnál található, amit a korábbi árreakciók és a nemrég lefelé áttört overbalance-szerkezet (sárga doboz) alsó határa jelölnek ki. Ha ezt a szintet sikerülne felfelé áttörni, akkor a legutóbbi történelmi csúcs újratesztelése következhet, de ha a teszt során az index nem tud magasabbra törni, az a medvepiaci hangulatot erősítené és újabb rövidtávú gyengélkedést okozhat.

Vállalati hírek

A Financieele Dagblad riportja szerint a Deutsche Telekom (DTE.DE) vizsgálja a holland leányvállalatának (T-Mobile Netherlands) eladási lehetőségeit. A német telekommunikációs cég a hírek szerint magántőke vásárlókat keres, az eladásból származó bevétel 4-5 milliárd euróra rúghat. A Deutsche Telekom nem keresheti meg a két holland telekomcéget – a KPN-t és a VodafoneZiggot – mivel a feléjük történő eladást versenyjogi szempontok miatt várhatóan nem engedélyeznék a hatóságok.

A Commerzbank (CBK.DE) 1,5 milliárd eurós goodwill-leírást eszközöl 2020 negyedik negyedévében és további 630 millió eurós céltartalékot képez a rossz hitelek miatt. A lépés a koronavírus-járvány bankra gyakorolt negatív hatásaival függ össze.

Az Airbus (AIR.DE) 566 darab repülőgépet adott át a teljes 2020-as évben, ami 34%-os visszaesés a 2019-es évhez képest, ugyanakkor némileg meghaladja az Airbus belső célkitűzését, ami 560 darab gép átadásáról szólt. A meredek esés a koronavírusjárvány következménye,  ami jelentősen korlátozta a légi közlekedés iránti keresletet.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további információkkal és a Commerzbank technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »