Piaci körkép: 14 ezer pont közelében a DAX

● Magasabban nyitottak, de később elbizonytalanodtak az európai tőzsdék
● A DAX (DE30) erősödése 14 ezer pont előtt akadt meg
● A Delivery Hero 9,44 millió darab új részvényt bocsát ki

Nagy fenti réssel nyitottak csütörtökön reggel az európai tőzsdék, de a kereskedés volatilissá vált, a DAX 90 pontos sávban ugrált. Az amerikai kongresszus hivatalosan is elismerte Joe Biden választási győzelmét, de a piacok eleve ezt várták, így nem reagáltak a hírre, az este  kialakult kaotikus helyzet ellenére sem.

A DAX (DE30) sikeresen jutott át tegnap a 13.600 és 13.700 pont közötti rövidtávú kereskedési sávjának tetején, és új történelmi csúcsra jutott. A felfelé irányuló mozgást a december közepén látott esés 127.2%-os külső visszatérési szintje állította meg, picivel a lélektanilag fontos 14 ezres szint alatt.

Forrás: xStation

Az európai részvénypiacok nem foglalkoztak a tegnap a washingtoni Capitoliumnál kialakult káosszal és inkább a Georgia államban tegnap lezajlott választások eredményére fókuszáltak. A demokraták sikerének köszönhetően a demokraták a szenátusban is többségbe kerültek, ez a ‘Blue Wave’-nek nevezett forgatókönyv pedig a várakozások szerint kedvezni fog a “régi gazdaság” szereplőinek, amelyek a DAX-indexben nagy súllyal szerepelnek.

A 127,2%-os külső visszatérési szint és az említett 14.000 pont közötti zóna várhatóan rövidtávú ellenállásként funkcionál majd. A szolgáltatói ISM-adatok (beszerzési menedzser-index) délután 4-kor érkeznek, ami egy potenciális kockázati esemény és nagyobb mozgásokat is kiválthat. A várakozások szerint az adat esést mutat majd, de hasonló negatív számokat vártak kedden a termelési adatoknál, amelyek végül erősödést mutattak.

Vállalati hírek

A Bild riportja szerint a Bayer (BAYN.DE) és a CureVac megállapodott egy globális együttműködés kialakításáról a Covid-19 oltásokkal kapcsolatosan. A Bayer hálózatát fogják majd használni a CureVac oltások disztribúciójának felgyorsítására, amikor a vakcina megkapja az engedélyt.

A Delivery Hero (DHER.DE) 9,44 millió darab új részvényt ajánl fel, ami a tőke 4,7%-ának felel meg. Az ajánlat 132 eurós részvényenkénti árra szól, azaz 4,6%-os diszkontot tartalmaz a tegnapi záróárhoz képest. A kibocsátásból származó bevételek a cég várakozásai szerint elérhetik az 1,2 milliárd eurót. Az új részvények teljes osztalékjoggal bírnak majd.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további információkkal ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek