Olaszországot is lezárják az ünnepekre

A tömeges mozgás elkerülésére a hétvégétől szigorú ellenőrzést vezetnek be a repülőtereken, a vasútállomásokon, valamint a vásárlóutcákban is, december 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig – közölte a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter csütörtökön.

Francesco Boccia úgynevezett tartományügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt. A végleges szigorító intézkedéseket a miniszterelnök pénteken vagy szombaton jelenti be. Sajtóértesülések szerint december 24-e és 26-a között, valamint december 30-a és január 3-a között az ország egész területén egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, továbbá leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozásokban nem lesz szünet, és egészen vízkeresztig, tehát január 6-ig eltarthatnak.

Ezt megelőzően december 21-től életbe lép a tartományok közötti közlekedés tilalma. A hétvégén ezért jelentős mozgás várható a közlekedésben: a repülőtereken, a vasútállomásokon és az autósztrádákon kiemelt forgalommal számolnak. Advent utolsó hétvégéjéről van szó, ezért vásárlók tömegei várhatók a városok központjaiban is, annál is inkább, mivel a kereskedelmi központok zárva tartanak, az üzletek viszont este kilencig nyitva lesznek. A hatóságok el akarják kerülni a múlt hétvégén történteket, amikor is – a biztonsági távolság mellőzésével – tömegek lepték el a vásárlóutcákat, és a rendőrséget kellett bevetni az emberek terelésére.

Péntektől szigorú ellenőrzéseket indítanak a tömörülések elkerülésére: a belügyminisztérium 70 ezer rendőrt és katonát küld az utakra és utcákra, illetve drónokat is bevetnek a gyalogos és járműközlekedés szabályozására.

A vásárlóutcákba korlátozott számban engedik majd be az embereket. Milánó központjában például egyirányú közlekedést vezetnek be a gyalogosok számára is, az autósztrádákon pedig még a pihenőhelyeken is igyekeznek feloszlatni a tömörüléseket. Az intézkedések szerint minden járműben csak két személy tartózkodhat, ha nem egy háztartásban élőkről van szó, és a szájmaszk használata minden esetben kötelező az autókban is. Az előírások megsértése négyszáztól ezer euróig terjedő bírságot von maga után.

Az északkeleti Veneto tartomány, ahol december 19-e és január 6-a között minden nap délután két órától lezárják a tartományt, külön utat jár: délelőtt minden működni fog, délután viszont mindent leállítanak, tilos lesz a városok és települések közötti közlekedés, továbbá a tartomány külső határait is lezárják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »