Saját hatáskörben szigoríthatnak a spanyol tartományok

A spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja a területükön – közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető szerint “aggodalomra ad okot”, hogy az elmúlt napokban felgyorsulni látszik a koronavírus-fertőzés terjedése. A minisztérium legfrissebb jelentéséből kiderült: százezerből átlagosan 201 ember fertőzött az országban (múlt pénteken ez a szám még 189 volt). Az elmúlt 24 órában több mint hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Illa kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi szakértői jelentés szerint a korlátozó intézkedések lazításával magyarázható, hogy többhétnyi csökkenés után helyenként ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma.

Tenerifén máris szigorítottak

A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban. Az intézkedések a következők:

  • szombattól nem lehet szabadon belépni a sziget területére, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal – ilyen például a munkavégzés vagy az oktatás;
  • az éjszakai kijárási tilalom kezdetét 23 óráról előrehozzák 22 órára;
  • a vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik – 50 százalékos létszámkorlátozás mellett -, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet;
  • az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit és beszüntetik az intézményekben a látogatást is;
  • továbbá karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett.

Spanyolország tartományai közül továbbra is a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya – százezerből 123 eset -, de november végén számuk még 77 volt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »