Közel az áttörés a Brexit-megállapodás ügyében

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról zajló tárgyalásokon a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Barnier Brüsszelben, az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete előtt számolt be a december végi határidővel zajló tárgyalások állásáról. Azt mondta: noha nehéz, még mindig lehetséges a kereskedelmi megállapodás idei, határidő előtti elfogadása. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a megbeszélések ezen utolsó szakaszában az átláthatóság és az unió egysége fontosabb, mint valaha. „Csak az EU érdekeit és elveit védő megállapodást fogunk aláírni” – emelte ki.

A tanácskozás részleteit ismerő források szerint Barnier azt mondta, hogy London elfogadta egy olyan mechanizmus bevezetését, amely lehetővé teszi egy eljárás elindítását akkor, ha az uniós állampolgárságú munkavállalók jogai az Egyesült Királyságban, illetve a brit munkavállalók jogai az EU-ban csorbát szenvednének, valamint ha a környezetvédelmi szabványok a tisztességes versenyt befolyásoló módon térnek el az előírásoktól.

London ugyanakkor még nem nyilatkozott arról, miként kívánja ellenőrizni az állami támogatásokat, továbbá a halászat kérdése szintén a legvitatottabb kérdések közé tartozik – emelte ki a főtárgyaló.

Az Elnökök Értekezlete a találkozót követően kiadott közleményében kijelentette: amennyiben vasárnap éjfélig sikerül közös nevezőre jutni Londonnal, az Európai Parlament készen áll egy rendkívüli plenáris ülés összehívására még december vége előtt, hogy megvitassa a tárgyalások eredményét, valamint azt, hogy beleegyezését adja-e a megállapodáshoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek