Sokan nem akarják beoltatni magukat Izraelben

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, a lakosság közel harmadának azonban esze ágában sincs beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával.

A közszolgálati rádió hétfői híradása szerint ha a napi új fertőzöttek száma a jelenlegi mértékben nő, akkor december végére eléri a 2500-at, azt a határt, amelynek esetén a kormány döntésével összhangban bezárják a bevásárlóközpontokat.

A szakemberek a jelenlegi 1,15-1,2 közötti fertőzési mutató alapján adták ki ezt az előrejelzést. Ez az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy egy vírushordozó átlagosan hány embert fertőz meg.

Vasárnap 50 641 teszt elvégzésével 1707 pozitív esetet találtak. A fertőzöttek aránya ezzel 3,4 százalékra emelkedett, de ehhez hozzájárulhatott a vizsgálatok viszonylag alacsony száma is, ugyanis az azt megelőző hét napban minden nap mintegy 75 ezer tesztet végeztek el.

Natan As, a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos legutóbbi nyilatkozatában azzal biztatta a polgárokat, hogy a zsidó pészahot és a keresztény húsvétot – az addig lebonyolítandó tömeges oltások hatására – remélhetőleg már maszk nélkül lehet ünnepelni.

December végéig Izraelbe érkezik a Pfizer és a BioNTech vállalat négymillió adag vakcinája, amellyel kétmillió embert lehet beoltani a kilencmilliós országban. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a különösen veszélyeztetett csoportokat – főként az idősebbeket – védik meg a koronavírus-fertőzéstől. Az oltási kampány sikerét veszélyeztetheti, hogy a katonai rádióban közzétett közvélemény-kutatás szerint 35 százalékra rúg azoknak az aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, legalábbis egyelőre. Ezt az arányt felvilágosító kampánnyal próbálják majd csökkenteni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »